maandag, 28. september 2009 - 10:19

Leeuwarden heeft 5 oplaadpunten voor elektrische voertuigen

Leeuwarden

Op zondag 27 september stelden milieuwethouder Diks en burgemeester Crone een oplaadpunt voor elektrische voertuigen in werking aan het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Dit gebeurde ter gelegenheid van de ‘Grootste Opstapdag’, een publieksevenement over elektrisch vervoer. In Leeuwarden zijn vijf oplaadpunten voor elektrische voertuigen geplaatst door netbeheerder Enexis.

Dat worden er in de toekomst zeker meer. De oplaadpunten zijn in het afgelopen jaar door Enexis ontwikkeld en worden gevoed met Groene stroom van Essent. Leeuwarden behoort bij de kopgroep van gemeenten in Nederland waar deze oplaadpunten zijn geplaatst. In samenwerking met Essent worden gebruikers gezocht voor deze oplaadpunten.

Tijdens de Grootste Opstapdag konden bezoekers kennismaken met een grote variëteit aan elektrische fietsen, scooters en auto’s. Het evenement trok enkele duizenden bezoekers die van de gelegenheid gebruik maakten allerlei stille, elektrische vervoersmiddelen uit te proberen op een circuit op het Oldehoofsterkerkhof.

Wethouder Diks zei in haar toespraak dat de gemeente, samen met de Provincie Friesland, zich inzet om bij autorijden het gebruik van biogas, maar ook het gebruik van schone elektriciteit te stimuleren. “Tussen die twee vormen moet je vandaag de dag niet willen kiezen”, aldus de wethouder. “Aardgas en haar opvolger biogas hebben een grote voorsprong, maar ook elektrische mobiliteit heeft volop kansen. De verwachting is dat beide systemen de komende decennia alleen maar zullen groeien.”

De gemeente Leeuwarden en Essent verwachten in de toekomst ook meerdere duurzame projecten met elkaar te doen. De gemeente Leeuwarden wil actief bijdragen aan de ambitie van het Noorden om koploper te zijn op het gebied van schone mobiliteit. De programma’s van Essent passen naadloos bij deze ambitie. Zo heeft Essent zo’n 80 elektrische en hybride voertuigen in gebruik. De provincie Friesland heeft recent twee elektrische auto’s aangeschaft. Binnen het programma Fryslân Elektrysk Foarút is de provincie Friesland actief door verschillende elektrische vervoerssystemen te stimuleren, waaronder ook elektrische boten. De gemeente Leeuwarden heeft sinds 1 september haar stimuleringsregeling voor duurzame auto’s uitgebreid naar volledig elektrische auto’s en scooters. Inmiddels zijn zes aanvragen voor de bonus van 250 euro voor de aanschaf van een elektrische scooter door burgers ingediend. Een veelvoud aan personen vroegen meer informatie over de mogelijkheden.
Provincie:
Tag(s):