donderdag, 5. februari 2009 - 9:32

Leeuwarden pakt overlast zwerfkatten aan

Leeuwarden

Door de toeneming van het aantal katten en zwerfkatten en de ergernis en overlast die daarbij komt wil Leeuwarden alle katten laten chippen, de katers laten castreren en de poezen laten steriliseren. Dit is een initiatief van Dierenopvang De Wissel, Dierenambulance Leeuwarden en de gemeente Leeuwarden.

Burgers klagen steeds vaker over kattenoverlast in tuinen en op speelplekken. Jaarlijks komen er 50 klachten en meldingen binnen.
De overlast wordt meestal veroorzaakt doordat er in het voorjaar veel katten worden geboren, die naar familie, vrienden of asiel gebracht worden. Een deel van de huiskatten raakt de weg kwijt of wordt voor de vakantieperiode op straat gedumpt.

Om deze overlast beheersbaar te houden zijn maatregelen bedacht zoals het chippen, castreren van katers en steriliseren van poezen. Door de chip te implanteren kan de kat, als hij zoekraakt, snel weer teruggebracht worden naar zijn baasje. Behandelde katers en poezen geven bovendien minder overlast in huis.

De gemeente Leeuwarden heeft een voorlichtende taak. Het chippen, castreren en steriliseren is een verantwoordelijkheid van de kattenbezitter. Zij kunnen hierover contact opnemen met hun dierenarts. Donateurs van de Dierenambulance kunnen tegen een sterk gereduceerd tarief de handelingen laten uitvoeren. In juni organiseert het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) vaak campagnes, waarbij katten tegen een gereduceerd tarief kunnen worden gechipt.
Provincie:
Tag(s):