zaterdag, 12. december 2009 - 15:05

Levend ganzenbord in een witte winterwereld

Leeuwarden

Deze Kerstvakantie wordt het atrium van het Natuurmuseum Fryslân een groot ganzenbordspel. Een supergrote winterversie waarbij de kinderen zelf de pionnen zijn. Het spel voert ze door het hele atrium dat voor deze gelegenheid omgetoverd is tot een witte winter wereld. Thema van het spel is Dieren in de winter. Op de verschillende vakjes krijgen kinderen vragen voorgelegd hoe verschillende dieren de winter doorkomen. Is het antwoord goed, dan mogen ze verder. Maar kijk goed uit, voor je het weet beland je in de put en moet je een tijdje blijven zitten!

Hoe komen dieren de winter eigenlijk door? Een goede vraag nu het weer kouder wordt en er misschien vorst en sneeuw in de lucht zit. Zoogdieren zoals een hert, haas of hermelijn zijn warmbloedig. Bij warmbloedige dieren blijft de temperatuur altijd gelijk, zomer en winter. Als ze teveel afkoelen worden ze ziek. Daarom moeten ze voldoende eten, want voedsel geeft brandstof om de temperatuur gelijk te houden. In de winter is er echter veel minder voedsel te vinden dan in de zomer. Om de winter goed door te komen, hebben ze elk hun eigen oplossing. Er zijn dieren die een dikke wintervacht krijgen zodat ze toch naar buiten kunnen om voedsel te zoeken. Andere dieren kruipen in hun holletje met een voorraad eten of houden een winterslaap. Sommige vogels trekken weg naar warmere landen waar meer voedsel is te vinden.

In het ganzenbordspel komen kinderen allerlei dieren tegen zoals de eekhoorn, egel en everzwijn. Soms in de dennenbomen rond het ganzenbord, een andere keer in het spel zelf. Steeds worden er vragen gesteld over winterslaap, wintervacht, winterrust en wintergasten. Hoe verder kinderen in het spel komen, hoe meer ze leren over dieren in de winter.

Het levend ganzenbord vindt plaats in de Kerstvakantie, van 22 december tot en met 3 januari 2010. Het museum is gesloten op de maandagen, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Het spel is heel geschikt als gezinsactiviteit en kan zonder begeleiding gespeeld worden tussen 11.00 en 17.00 uur. Er zijn, behalve een entreekaartje, geen extra kosten aan verbonden.

In de witte winter wereld komt een reuzenkerstboom te staan. Aan kinderen de opdracht om thuis een mooie kerstbal te knutselen en die in de boom te komen hangen. Op vertoon van de kerstbal krijgen ze bovendien 50% korting op de entree!
Provincie:
Tag(s):