maandag, 28. september 2009 - 20:37

Levensechte vliegervaring in 4D Experience

Lelystad

Met de opening van de gloednieuwe 4D Experience in het filmtheater van de Aviodrome heeft Nederland een exclusieve attractie erbij. De film ‘I can fly’, met Mark van Eeuwen in de hoofdrol, gaat volgende maand in première. Gebruik makend van de nieuwste technologie ervaart de kijker niet alleen de film in 3D-beeld, maar voelt hij ook nog eens het water op zijn gezicht en ruikt hij de geur van kerosine.

‘I Can Fly’ is het verhaal van een grootvader die aan zijn kleinzoon vertelt hoe hij de luchtvaart in zijn leven heeft ervaren. De film belicht diverse hoogtepunten uit de Nederlandse Luchtvaartgeschiedenis, waaronder de eerste luchtballonvaart, de Fokker Spin, en de moderne straaljagers JSF en F-16. De hoofdrol is voor Mark van Eeuwen, beter bekend als Jack van Houten uit Goede Tijden Slechte Tijden. Deze rol is hem beslist op het lijf geschreven; wat veel mensen niet weten is dat hij zelf zijn pilotenbrevet heeft.

Het filmtheater in de Aviodrome bood al onderdak aan het grootste ‘platte’ filmdoek van Europa, en het scherm wat in het vernieuwde theater zal hangen doet er zeker niet voor onder. Met het bijna 260 m2 grote scherm heeft de Aviodrome iets bijzonders in handen. Wat de ervaring zo uniek maakt is het 4-D element: als de vliegtuigen vlak langs je scheren voel je ook werkelijk de wind door je haren, de wolken langs je huid, en zie je de lichten langs je heen flitsen. Ook wordt er niet meer gebruik gemaakt van de bekende plastic brilletjes. In het theater krijgt iedereen een ‘intelligente’ bril met computerchips, een technologie genaamd ‘Xpand 3D’. De bril stuurt data door waarmee berekend kan worden waar de kijker zit, zodat de film optimaal wordt ervaren.

Nergens anders in de wereld is zo’n grote 4-D Experience te vinden, en ook de film wordt (voorlopig) exclusief bij de Aviodrome vertoond. De 25 minuten durende film is vanaf 3 oktober dagelijks te zien in Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome te Lelystad. Ook de huidige 2D films worden dan nog afgespeeld. De film is een productie van de Maximus Group NV, bekend van diverse Disney-producties, de distributeur/exploitant is Buba Entertainment BV.
Provincie:
Tag(s):