dinsdag, 27. januari 2009 - 17:04

Limburgse ambtenaren verdacht van corruptie

Maastricht

De Rijksrecherche heeft zes gemeenteambtenaren in Limburg en een ambtenaar van de provincie Limburg aangehouden wegens het aannemen van steekpenningen. Ook zijn drie functionarissen en een oud-manager van een bouwbedrijf aangehouden op verdenking van omkoping van deze ambtenaren. Dit heeft het Landelijk Parket bekend gemaakt.

De ambtenaren worden verdacht van schending van hun ambtsgeheim door het bouwbedrijf te voorzien van vertrouwelijke informatie over aanbestedingen. Het gaat om infrastructurele projecten van gemeenten en provincie, zoals de reconstructie en verharding van (provinciale) wegen.

De ambtenaren zijn dinsdagochtend vroeg door de Rijksrecherche aangehouden. Het gaat om gemeenteambtenaren van Maastricht, Heerlen (2), Stein, Nuth en Spijkenisse. Na de aanhoudingen zijn de woningen van de ambtenaren doorzocht.

Ook zijn onder leiding van de rechters-commissarissen hun werkplekken in de gemeentehuizen en het provinciehuis in Maastricht doorzocht. Bovendien doorzocht de Rijksrecherche drie vestigingen van het bouwbedrijf in Meerssen, Horst en Breda en de woningen van twee functionarissen van het bouwbedrijf in Landgraaf.

Tot de onderzochte giften die de ambtenaren vermoedelijk van het bouwbedrijf hebben aangenomen behoren onder andere personenauto’s, kaartjes voor het bezoek aan sportevenementen en concerten, buitenlandse reizen en etentjes in exclusieve restaurants.

Bij de doorzoekingen in de gemeentehuizen en het provinciehuis is beslag gelegd op een grote hoeveelheid documenten van alle verdachte projecten waar het bouwbedrijf in het verleden betrokken is geweest. In de woningen van de ambtenaren en de bouwers is ook een grote hoeveelheid administratie in beslag genomen.

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket naar malversaties en corruptie van ambtenaren is in de zomer van 2007 gestart naar aanleiding van informatie dat het bouwbedrijf zich schuldig maakte aan omkoping. De Rijksrecherche is bij de aanhoudingen en doorzoekingen vandaag bijgestaan door de FIOD-ECD, de SIOD en de IOD van het ministerie van VROM. In totaal zijn meer dan 100 rechercheurs ingezet op 40 doorzochte adressen. Het onderzoek naar de in beslag genomen bescheiden zal nog geruime tijd duren.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voert gelijktijdig een onderzoek uit bij bouwbedrijven in Limburg naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet, waaronder prijsafspraken.
Provincie:
Tag(s):