zaterdag, 31. januari 2009 - 0:14

Limburgse luchtmacht velt Almelose armoede

(Elfvoetbal) Roda JC heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning geboekt in de kelder van de Eredivisie. De club uit Kerkrade was in eigen huis met 3-1 te sterk voor Heracles Almelo, dat een povere indruk maakte.

Eric Addo en Andres Oper verschalkten de defensie van de bezoekers met het hoofd, terwijl Sekou Cissé met de voet trefzeker was. Een minuut voor tijd zorgden de invallers aan Almelose zijde nog voor de eretreffer. Buitenspeler Paddy John vond ploeggenoot Vojtech Schulmeister. De Tsjech schoot de bal van dichtbij langs doelman Bram Castro en bepaalde de eindstand op 3-1.

Roda JC en Heracles kwamen elkaar in het verleden vier keer eerder tegen in Kerkrade. De club uit het Oosten werd alle keren met geen enkel punt terug naar Almelo gestuurd. Het vertrek van Ragnar Klavan naar AZ en de blessures van verdedigers Mark Looms en Jan Wuytens beloofden ook niet veel goeds voor de ploeg van trainer Gert Heerkes. De oefenmeester was genoodzaakt de net van fysiek ongemak herstelde middenvelder Quame Quansah als linksback te posteren. Deze gewaagde opstelling kende zo zijn beperkingen.

De Almeloërs mochten de scheidsrechter dankbaar zijn dat het niet al snel tegen een achterstand aankeek. In het eerste kwartier werd Sekou Cissé twee keer onterecht een vrije doortocht richting het doel ontnomen, wegens buitenspel. Centrale verdediger Birger Maertens was beide keren te laat met stappen.

Het tweede zwakke punt van de Heraclieden werd wel optimaal benut door de thuisploeg. Het gebrek aan lengte in de defensie van Heracles resulteerde na 26 minuten spelen in een Limburgse treffer. Een hoekschop van Marcel Meeuwis werd door Addo kiezelhard in het doel gekopt. Enkele momenten na de openingstreffer vergat Cissé de score te verdubbelen. De Ivoriaan werd door spelmaker Anouar Hadouir de diepte ingestuurd. Cissé kwam oog in oog met doelman Martin Pieckenhagen te staan, maar vergat ploeggenoot Hadouir aan te spelen, die vrij voor het doel stond te wachten. De Ivoriaan ging voor eigen succes en zag zijn inzet worden gekeerd door de Almelose goalie.

Tot aan de rust kon de thuisploeg niet meer voor gevaar zorgen. Heracles kon voor de weg naar de kleedkamers slechts één serieus wapenfeit creëren. Een schot van Mark Jan Fledderus werd in twee instanties gecontroleerd door Roda-doelman Bram Castro.

Ook in de tweede helft kende het duel weinig grote kansen. De thuisploeg dicteerde het veldspel, maar bleef voorzichtig aanvallen om een counter van de snelle Almelose aanvallers te voorkomen. Vijf minuten na de doelwisseling werd de defensie van de bezoekers voor de tweede keer in de lucht afgetroefd. Een hoekschop van Hadouir werd door Oper bij de tweede helft kinderlijk een eenvoudig in het doel geknikt. Het was diezelfde Oper die twee minuten later ploeggenoot Cissé liet scoren. Na een uitstekende combinatie op het middenveld van Roda kwam de bal terecht bij de Est. Oper gaf de bal strak voor het doel, waarna de Ivoriaan de bal op zijn gemak langs doelbewaker Pieckenhagen schoot.

De geelhemden vergaten vervolgens het doelsaldo op te krikken. De vele aanvallen van de Limburgers werden keer op keer slecht uigespeeld. Heracles, dat slechts sporadisch in het vijandelijke strafschopgebied verscheen, werd op die manier een grotere afstraffing bespaard.

Heraclied Ricky van den Bergh werd twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald. De middenvelder was zichtbaar geïrriteerd: "Ik zou niet weten waarom ik werd gewisseld. Ik ergerde mij al de hele wedstrijd. Het eerste bedrijf waren wij de betere ploeg, maar vergeten wij gewoon te scoren. Iets meer gogme en we winnen hier gewoon. Van zo'n ploeg mag je niet verliezen", aldus de teleurgestelde Van den Bergh na afloop.

Dankzij de zege klimt Roda JC van de zeventiende naar de vijftiende plek in de Eredivisie. Heracles ziet, ondanks de elfde plaats, de degradatiezone dichterbij komen.