zondag, 26. april 2009 - 10:01

Lorenzo troeft wereldkampioen Rossi af

Jorge Lorenzo heeft op het Twin Ring circuit in Motegi de grand-prix van Japan op zijn naam gezet. De Spanjaard was zijn teamgenoot en regerend wereldkampioen Valentino Rossi te snel af en pakte de volle winst.

Bij de start was Rossi erg goed weg en kon meteen een gaatje slaan naar de rest van het veld. Casey Stoner die als tweede startte moest door problemen met zijn voorrem in de eerste bocht een aantal rijders voor hem dulden.

Rossi kon zijn voorsprong niet lang houden. Halfverwege de race kwam zijn temgenoot Lorenzo, met Dani Pedrosa in zijn kielzog, dichterbij en plaatste een aanval op de koppositie. In eerste instantie parreerde Rossi nog goed, maar problemen met zijn banden beletten hem om voluit te gaan. Bij de tweede inhaalpoging was het dan ook definitief raak voor Lorenzo, die de leiding in de race pakte en meteen uitliep tot anderhalve seconde.

Stoner, 's ochtends nog de snelste tijdens de warm-up, moest zich na zijn slechte start naar voor knokken en had lange tijd te maken met Chris Vermeulen en de verrassende Marco Melandri. Nadat hij dat gevecht om de zesde plaats in zijn voordeel had beslist kon hij op jacht naar positie 4, die op dat moment in handen was van Dovizioso. Het kostte een paar rondjes, maar ook de Repsol Honda kon de Ducatie van de Amerikaan niet achter zich houden.

Stoner's teamgenoot Nicky Hayden beleefde opnieuw een erg ongelukkig weekend. De kwalificatie was al niet geweldig en in de race werd hij van de baan af getorpedeerd door Takahashi.

Ondertussen vreesde Rossi voor zijn tweede plaats omdat ook Pedrosa bij hem aandrong. Twee inhaalacties wist Rossi nog te beantwoorden maar bij de derde poging moest de Italiaan buigen voor de Hondarijder. Zes ronden voor het einde herpakte Rossi zich echter, pakte de tweede plaats terug van Pedrosa en ging op jacht naar zijn teamgenoot. De tijd was echter te kort om de overwinning nog te pakken en moest uiteindelijk met een seconde achterstand genoegen nemen met het tweede trapje op het erepodium, evenals de vorige race in Qatar. Lorenzo stijgt met zijn overwinning van de derde naar de eerste plaats in de stand om het wereldkampioenschap.

Race-uitslag :
1. Lorenzo
2. Rossi
3. Pedrosa
4. Stoner
5. Dovizioso
6. Melandri
7. Capirossi
8. Kallio
9. Toseland
10. Vermeulen
11. De Puniet
12. Edwards
13. DeAngelis
14. Canepa
15. Elias
niet gefinished
Gibernau
Hayden
Takahashi

Stand
1 Jorge Lorenzo - Fiat Yamaha Team, 41 ptn
2 Valentino Rossi - Fiat Yamaha Team, 40 ptn
3 Casey Stoner - Ducati Marlboro Team, 38 ptn
4 Andrea Dovizioso - Repsol Honda Team, 22 ptn
5 Dani Pedrosa - Repsol Honda Team, 21 ptn
6 Colin Edwards - Monster Yamaha Tech-3, 17 ptn
7 Mika Kallio - Pramac Racing, 16 ptn
8 Chris Vermeulen - Rizla Suzuki MotoGP, 15 ptn
9 Alex De Angelis - San Carlo Honda Gresini, 13 ptn
10 Marco Melandri - Hayate Racing Team, 12 ptn
11 Randy De Puniet - LCR Honda MotoGP, 11 ptn
12 Loris Capirossi - Rizla Suzuki MotoGP, 9 ptn
13 Toni Elias - San Carlo Honda Gresini, 8 ptn
14 James Toseland - Monster Yamaha Tech-3, 7 ptn
15 Nicky Hayden - Ducati Marlboro Team, 4 ptn
16 Sete Gibernau - Grupo Francisco Hernando, 3 ptn
17 Niccolo Canepa - Pramac Racing, 2 ptn
18 Yuki Takahashi - Scot Racing Team MotoGP, 1 pt
Categorie:
Tag(s):