maandag, 5. januari 2009 - 15:04

Lucht-verdediging Landmacht vernieuwd

Vredepeel

Het luchtverdedigingscommando van de Koninklijke Landmacht gaat er anders uitzien, onder andere door de introductie van nieuwe Stinger Platform-systemen. Schout-bij-nacht Klaas Visser, directeur Wapensystemen van de Defensie Materieel Organisatie draagt dinsdag 6 januari in Vredepeel de nieuwe Stinger Platform systemen over aan generaal-majoor Marcel van den Broek, plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten.

De Stinger Platform-systemen vormen de operationele Very Short Range Air Defence capaciteit binnen het nieuwe luchtverdedigingconcept van de Landmacht. In totaal zijn 36 platformsystemen verdeeld over twee type voertuigen, de Mercedes Benz en de Fennek.

De commandant van het voertuig beschikt via een draadloos netwerk over een compleet radar luchtbeeld rondom het voertuig. Nadat de commandant een besluit genomen heeft welk doel hij wil bestrijden is één druk op de knop, door de schutter, voldoende.

Het systeem zal geheel automatisch het doel volgen met de geïntegreerde daglichtcamera en de infraroodcamera. Het systeem kan op eenvoudige wijze door de bemanning van het voertuig afgehaald kunnen worden en zodoende op andere locaties worden ingezet.

Met de overdracht van de 36 platforms gaat ook de reorganisatie van het Commando Luchtdoelartillerie van de Landmacht van start. 12 Luchtverdedigingsbatterij wordt ceremonieel opgeheven en de Opleidings- en Trainingsbatterij zal worden opgericht.

Door een herverdeling van de luchtverdedigingsmiddelen over twee batterijen, 11 en 13 Luchtverdedigingsbatterij, is elke batterij zelfstandig in staat om een luchtverdedigingstaak uit te voeren zonder afhankelijk te zijn van een andere luchtverdedigingeenheid zoals van 12 Luchtverdedigingsbatterij tot dusver met de radarsystemen.
Provincie:
Tag(s):