vrijdag, 13. maart 2009 - 13:22

Maastricht wil alternatief centrum voor dierproeven

Maastricht

Het Maastricht UMC+ gaat onderzoeken of de oprichting van een Europees centrum voor Toxicogenomics economisch haalbaar is. Toxicogenomics behelst de ontwikkeling van methodes om de veiligheid van chemische stoffen te testen bij wijze van alternatief voor dierproeven. De provincie Limburg heeft het Maastricht UMC+ een subsidie van 200.000 euro toegekend voor het opstellen van een businessplan.

Bedoeling is een technologieplatform op te richten als onderdeel van de Healthcare Campus Maastricht. Aan dat platform zouden behalve het Maastricht UMC+ ook andere (private) partijen moeten deelnemen.

In Maastricht wordt al sinds 2004 gewerkt aan Toxicogenomics. In dat jaar werd onder leiding van de Universiteit Maastricht het Netherlands Toxicogenomics Centre (NTC) opgericht. NTC is een consortium van acht publieke onderzoeksinstellingen, waaronder vijf academische ziekenhuizen, en twaalf bedrijven. Doelstelling van het NTC is om met behulp van innovatieve technologieën betrouwbaardere, snellere en goedkopere testen te ontwikkelen voor het bepalen van de veiligheid van geneesmiddelen, industriële chemicaliën, cosmetica en voedingsingrediënten. Het toepassen van kennis omtrent Toxicogenomics kan het gebruik van proefdieren aanzienlijk verminderen.
Provincie:
Tag(s):