donderdag, 15. oktober 2009 - 10:06

Maastrichtse Goudappel geveld

Maastricht

Een van de markantste bomen in Maastricht is afgelopen zaterdag in het stadspark bezweken. De 110 tien jaar oude Goudappel oftewel Maclura Pommifera stond naast de Maasboulevard in de buurt van de Stay-Okay.

Reeds geruime tijd werd de scheefgegroeide boom in de gaten gehouden. Uit voorzorg waren kabels in de boomkroon bevestigd om de boom weer in balans te brengen. Het heeft niet mogen baten. Onder invloed van regen en wind en het eigen gewicht aan takken, bladeren en vruchten is de boom omgewaaid.

De Goudappel, of ook wel Osagedoorn (Maclura pomifera) genoemd is welhaast uniek voor Nederland. Deze boomsoort staat ook in het Von Gimborn arboretum te Doorn en in het Arboretum van Bokrijk. De Goudappel is afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten.

De boom is vooral herkenbaar aan zijn gevlochten stam en zijn opvallende vruchten, de zg. goudappels. De vruchten zijn net zo groot als gewone appels maar hebben een gerimpeld oppervlak die lijken op hersenen. Ze zijn geelgroen van kleur en kunnen wel vierhonderd gram wegen. De gemeentelijke bomendienst heeft onlangs nog een heleboel vruchten weggehaald boven het wandelpad om ongelukken te voorkomen. Op de plaats van de omgevallen boom zal het komend plantseizoen een nieuwe jonge Goudappel worden geplant. Ook in het Mgr. Nolenspark staat sinds 1986 zo’n boom die inmiddels ook al vruchten draagt.
Provincie:
Tag(s):