woensdag, 4. februari 2009 - 22:46

Machine FC Twente niet stuk te krijgen

(Elfvoetbal) FC Twente is de nieuwe nummer twee van de Eredivisie. De Tukkers namen die positie woensdagavond over van Ajax door een 4-1 thuisoverwinning op NAC Breda, dat negentig minuten lang op alle fronten werd afgetroefd.

Waar de Brabanders begin dit seizoen nog even lijstaanvoerder waren en hard op weg leken om dé verrassing van het seizoen te worden, bleken zij te instabiel om zich een vaste stek in de top te bemachtigen. Hoe anders is het verhaal van FC Twente dat, ondanks een aantal tegenslagen, vrolijk doorgaat met winnen.

Goed, afgelopen weekend tegen FC Utrecht (0-0) kwam er een vlekje op de winnende reeks van Twente, maar de manier waarop het elftal van trainer Steve McClaren zijn wil aan de tegenstander oplegt, is indrukwekkend. Met vlot combinatiespel wacht het op de kansen, die vanzelf komen. Achterin geeft het nauwelijks wat weg en dat was juist de linie waarvoor, na het vertrek van aanvoerder Robbie Wielaert naar Ajax en de blessure van de Braziliaan Douglas Teixeira, werd gevreesd. Aankoop Peter Wisgerhof en de jonge Chelsea-huurling Slobodan Rajkovic vangen het gemis ogenschijnlijk moeiteloos op.

Dan heeft Twente ook nog een betrouwbare sluitpost, die door de supporters en de club omarmd wordt, zo bleek woensdag maar weer. De 38-jarige Sander Boschker werd vanwege zijn 500e Eredivisieduel vlak voor het duel luidruchtig toegezongen door zijn aanhang en voorzitter Joop Munsterman zette hem in de bloemetjes. Boschker vierde zijn jubileum in de relatieve anonimiteit, omdat NAC de door AZ gewilde keeper nauwelijks op de proef stelde. De Twentse sluitpost werd desondanks uitgeroepen tot 'man of the match'.

Vanaf minuut één was het Twente dat de klok sloeg. Het samenspel en de creativiteit van Kenneth Perez en Eljero Elia drukten NAC met de rug tegen de muur. Dat die muur in de 23ste omver viel, mocht gezien de verhoudingen dan ook terecht worden genoemd. Oud-NAC'er Ronnie Stam stond aan de basis van de eerste treffer. De rechtsback gaf een lepe hoge bal op Marko Arnautovic, die even behendig binnenkopte.

Het gehavende NAC (trainer Maaskant miste zeven spelers door blessures) had grote moeite om de Enschedese luchtmacht af te stoppen. Vooral de hoekschoppen en vrije trappen joegen de Bredanaars schrik aan. Zo was Rajkovic in de eerste helft twee keer dicht bij een treffer uit een corner. Wisgerhof trof na een half uur wel doel uit een hoekschop, zijn eerste goal voor zijn nieuwe club.

Daarna liet FC Twente de teugels wat vieren en kreeg NAC lucht. Nourdin Boukhari had daardoor de spanning terug kunnen brengen. Kort na rust profiteerde de Marokkaan niet van een fout van Rajkovic. Jubilaris Boschker stopte zijn inzet. Het gaf de uitploeg wel het gevoel dat er misschien nog iets te halen viel. Maar aan die illusies maakte Elia in de zestigste minuut een einde. De linksvoor liet NAC's rechtsback Csaba Feher niet voor het eerst zijn hielen zien, waarna hij verwoestend uithaalde: 3-0.

Toch trof NAC nog doel. Dat deed het op schitterende wijze, via een halve omhaal van Fouad Idabdelhay. De centrumspits had echter niet het laatste woord. Dat was voor Romano Denneboom. De invaller liet zich, na een fout van Donny Gorter, bedienen door Blaise N'Kufo. Na de rust te hebben behouden, schoot hij raak en bepaalde hij de eindstand op 4-1 voor de swingende nummer twee van de Eredivisie.
Categorie:
Tag(s):