woensdag, 27. mei 2009 - 23:24

Machtig Barça laat United kansloos

(Elfvoetbal) Barcelona heeft voor de derde keer in de historie de Champions League gewonnen. In het Stadio Olimpico in Rome wonnen de Spanjaarden met 2-0 van titelhouder Manchester United, dat teleurstelde en op de openingsfase na nooit in de wedstrijd zat.

Barcelona begon nog wel zo nerveus aan de wedstrijd. Victor Valdes behandelde een terugspeelbal niet goed en liet een vrije trap van Cristiano Ronaldo los, waardoor Barça van slag was in de openingsfase. Ronaldo loste nog een waarschuwingsschot met links (net naast), maar een minuut later was het ineens raak aan de andere kant. Andres Iniesta mocht opstomen over de as van het veld, speelde Eto'o aan in het strafschopgebied, die Nemanja Vidic wel erg makkelijk uitkapte en met een puntertje Edwin van der Sar verraste in de korte hoek. De 38-jarige goalie zat er nog wel aan met zijn hand, maar was kansloos op de inzet van de Kameroener.

De goal gaf Barcelona het nodige vertrouwen. De ploeg van Guardiola controleerde vanaf dat moment de wedstrijd en gaf weinig kansen meer weg. Zelf creëerde het ook niet veel meer, al was Messi, die een vrije rol kreeg en niet stijf aan de zijlijn speelde, nog dichtbij met een schot dat rakelings over de goal verdween. Al vroeg in de tweede helft leek Barcelona het duel wél te beslissen. Thierry Henry kapte Rio Ferdinand twee keer uit, maar vond daarna Van der Sar op zijn weg. De doelman was in de 53ste minuut kansloos op een vrije trap van Xavi, maar zag de inzet van de uitblinkende middenvelder op de paal verdwijnen.

Ferguson probeerde het tij te keren door Dimitar Berbatov te brengen voor Ji-Sung Park -- nadat in de rust Carlos Tevez al Anderson was komen vervangen -- maar dat had weinig effect. De Engelse aanval kwam er simpelweg niet aan te pas tegen de Spaanse verdediging, die toch gehandicapt was met Sylvinho als linksback, Yaya Touré als centrale verdediger en Carles Puyol als rechtsback. Ook op het middenveld kregen de Engelsen geen poot aan de grond, tegen Iniesta, Xavi en de jonge Sergio Busquets. Telkens was er een vrije man. Dat de 2-0 viel en niet de 1-1 was dan ook logisch. In de zeventigste minuut bereikte Xavi met een afgemeten pass Messi, die eigenlijk al voorbij de bal was maar met een ferme sprong nog zijn hoofd er tegenaan kreeg en de kansloze Van der Sar klopte in de verre hoek.

Daarna leek het echte geloof bij Man United weg te vloeien. Ronaldo stuitte nog wel op Valdes, maar aan de andere kant moest ook Van der Sar redding brengen toen Puyol ineens voor hem opdook. Dat Paul Scholes en Vidic allebei een gele kaart pakten uit frustratie, was typerend voor de onmacht van Man United. Scholes had voor zijn tackle op Busquets wellicht rood verdiend, maar dat was dan ook het enige foutje van de uitstekend leidende Zwitser Massimo Busacca. Het mooiste moment uit de slotfase was de publiekswissel van Iniesta, de motor op het Barça-middenveld. Voor Barcelona is de winst van de Champions League de afsluiting van een prachtig jaar, waarin de ploeg ook de landstitel en de Copa del Rey won.
Categorie:
Tag(s):