zondag, 10. mei 2009 - 23:27

Mak Twente stemt toe met nederlaag in ArenA

(Elfvoetbal) Ajax heeft het seizoen afgesloten met een overwinning op FC Twente, uitgerekend de club die erin slaagde de Amsterdammers af te troeven in de strijd om een Champions League-ticket. Spelend in eigen huis en met John van 't Schip op de bank als vervanger van de vertokken Marco van Basten, won Ajax met 1-0 van FC Twente, dat vrijwel geen weerstand bood. Omdat ook Ajax bloedeloos voetbal aan de dag legde, was de wedstrijd nauwelijks het aanzien waard.

Verrassend kan het gebrek aan drama en passie niet worden genoemd. De confrontatie tussen Ajax en Twente had de climax kunnen zijn in de strijd om de tweede plaats, maar omdat Twente vorig week de tweede plek al zeker had gesteld, was het bezoek aan de Arena voor Twente verworden tot een Tukkerse triomftocht in de thuisbasis van de verslagen vijand.

De manier waarop Twente haar superieuriteit benadrukte, was door de wedstrijd nauwelijks serieus te nemen. Topscorer Blaise Nkufo werd rust gegund, terwijl de spelers die wel op het veld stonden vooral leken te genieten van het feit dat ze op bezoek in de Arena op hun dooie akkertje een zorgeloos potje voetbal in de zon konden spelen.

De houding van Twente stelde Ajax wel in staat om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De beste speler bij de Amsterdammers was uitgerekend Miralem Sulejmani. De man van zestien miljoen, die het hele seizoen speelde alsof hij onder zijn shirt een loden maliënkolder droeg, koos uitgerekend de laatste speeldag uit om te laten zien dat hij de versnelling uit zijn Heerenveen-tijd nog altijd in huis heeft.

Al in de openingsfase snelde hij een paar keer dwars door de Twentse verdediging heen. Twee maal kwam de Serviër oog in oog met doelman Sander Boschker te staan en twee maal schoot hij de bal recht tegen de keeper op.

Grotere kansen zou Ajax niet meer krijgen. Terwijl Twente een drietal basiskrachten verving met het oog op de bekerfinale van volgende week, bleef Ajax op weinig overtuigende wijze aanvallen. Uiteindelijk moest er een blunder van de ingevallen keeper Nicolay Mihaylov aan te pas komen om Ajax de voorsprong te bezorgen. Na een vrije trap van Urby Emanuelson stapte de Bulgaar de verkeerde kant op: 1-0.

Met die stand konden beide clubs leven en dus beperkten zowel Twente als Ajax zich in het resterende half uur tot het oeverloos rondspelen van de bal. Een wanvertoning, maar het leverde wel het door Ajax-fans gewenste resultaat op: de derde plaats, eentje hoger dan PSV.
Categorie:
Tag(s):