maandag, 9. maart 2009 - 15:14

Man uit Enschede krijgt huisverbod

Enschede

Een 39-jarige man uit Enschede heeft een huisverbod van 10 dagen opgelegd gekregen. Dit heeft de politie maandag 9 maart bekendgemaakt.

Op zondag 8 maart om 17.25 uur werd een 39-jarige Enschedeër in zijn woning aangehouden. Hij werd verdacht van mishandeling, poging zware mishandeling en bedreigen van zijn vrouw.

Tijdens zijn aanhouding verzette de man zich. Hij gedroeg zich zo dreigend dat de politieagent pepperspray gebruikte om hem onder controle te krijgen.

De man werd geboeid overgebracht naar het politiebureau waar hij werd opgesloten. De reclassering is in kennis gesteld voor de aangehouden man. Zijn vrouw krijgt inmiddels hulpverlening van maatschappelijk werk.

Huisverbod
Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.

De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen.

Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd.

De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuisgeplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.
Provincie:
Tag(s):