zondag, 26. april 2009 - 21:21

Marthe Blaak uit Rolde de beste voorlezer van Drenthe

Assen

Marthe Blaak van de Jan Thiesschool uit Emmen heeft in theater De Schalm te Assen de provinciale voorleeswedstrijd gewonnen en mag op 27 mei naar de landelijke voorleeswedstrijd in Utrecht. Melanie Rotensen van obs Het Spectrum uit Hoogeveen behaalde samen met Marloes Janssen van obs De Eskampen uit Peize de tweede prijs en Yanni Dekker van de Van der Reeschool uit Smilde ontving de derde prijs.

Biblionet Drenthe organiseerde de provinciale voorleeswedstrijd. Om de concentratie van de luisteraars niet te zeer op de proef te stellen, werd het programma gepresenteerd door Mare Takke van Theater Ithaka, een theaterartieste die tussen de voorlezers door kleine en grote acts op voerde, waarbij de hulp van het publiek zeer gewenst was.

De jury reikte de drie prijzen uit aan de voorlezers die op vier onderdelen het beste scoorden. Het eerste onderdeel is: tekstbegrip (is alles te begrijpen wat er voorgelezen wordt, ligt de klemtoon op de goede plaats). Vervolgens lette de jury op het tempo en het stemgebruik (is het goed verstaanbaar, past het stemgebruik bij het verhaal). Het laatste onderdeel van de beoordeling is: contact met het publiek.

De jury bestond uit: Nicolette Leenstra (Kunst en Cultuur) juryvoorzitter, Herma Stroetinga (RTV Drenthe), Lucy van Adrichem (Kinderboekhandel De Boekendoos), Anniek Haagsma (Drents voorleeskampioen 2008) en Geesje Eising (docente Stenden hogeschool).

154 basisscholen (vorig jaar 156 scholen) deden in eerste instantie mee aan de voorleeswedstrijden in Drenthe, met kandidaten uit groep 7 of 8. De winnaars van de schoolwedstrijden mochten meedoen aan de twaalf gemeentelijke voorrondes in Annen, Assen, Coevorden, de Wijk, Emmen (drie maal), Hoogeveen, Meppel, Roden, Valthe, Westerbork, Havelte en Zuidlaren. Deze voorrondes zijn georganiseerd door de Bibliotheken in Drenthe. De beste voorlezer van de gemeentelijke ronde mocht daarna naar de provinciale finale in De Schalm te Assen. Het fragment dat de twaalf deelnemers daar hebben voorgelezen moest uit een ander boek komen, dan dat bij de regionale ronde. Er is dus op school en thuis flink geoefend.
Provincie:
Tag(s):