vrijdag, 13. november 2009 - 19:54

Masterthesis over godslastering wint Bisschop Ernst Thesisprijs

Tilburg

De Bisschop Ernst Thesisprijs van het Departement Religiewetenschappen van de Universiteit van Tilburg is dit jaar gewonnen door Patrick Nederkorn. Dat is op 13 november bekendgemaakt tijdens de departementsdag. De prijs (€ 500) wordt uitgereikt aan de student(e) die de beste afstudeerthesis heeft geschreven.

Patrick Nederkorn onderzocht op welke manier het denken over blasfemie in het publieke debat in Nederland zich heeft ontwikkeld na 1945 in het licht van de veranderende sociaal-culturele context. Blasfemie (hier ook: godslastering) is het beledigend honen, beschimpen, belasteren of vervloeken van iets wat als heilig beschouwd wordt. In Nederland kan men sinds 1932 op basis van artikel 147 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht veroordeeld worden voor smalende godslastering. Onlangs is besloten dat dit artikel uit het Wetboek geschrapt gaat worden, maar godslastering blijft strafbaar.

De jury van de Bisschop Ernst Thesisprijs waardeert de brede interdisciplinaire benadering van Nederkorn, waarbij hij analyses vanuit juridisch, religiewetenschappelijk, theologisch en cultuurhistorisch perspectief samenbracht. Door deze integrale benadering “levert de auteur een vernieuwende en actuele bijdrage”, aldus de jury.

Patrick Nederkorn (1983) schreef zijn thesis in het kader van de Master Christendom en islam van de Faculteit Geesteswetenschappen (Departement Religiewetenschappen). Momenteel volgt hij de opleiding kleinkunst aan de Koningstheateracademie in Den Bosch.
Provincie:
Tag(s):