woensdag, 6. mei 2009 - 22:34

Mbo’ers runnen winkels in Drenthe

Hoogeveen

Vijfentwintig jongeren die de mbo­opleiding Manager/ o­ndernemer detailhandel volgen bij het Alfa-college in Hoogeveen, doen via twee winkelprojecten praktijkervaring op de winkelvloer op. Tien tweedejaars runnen hun eigen “€ Plaza� in Hoogeveen in de Tamboerpassage en nog eens vijftien deelnemers werken aan de Hoofdstraat in Zuidwolde samen met het bedrijfsleven in de “Outlet Store�. Beide winkels zijn geopend tot 21 juni. Er is nauw samengewerkt met lokale bedrijven, waaronder sponsoring van bedrijfskleding, winkelstellingen, een gevelbord en hapjes en drankjes voor de opening. De opbrengst van € Plaza gaat naar een goed doel.

Elk jaar zijn de winkelprojecten een belangrijk praktijkonderdeel van de opleiding. Hierbij krijgen de mbo’ers te maken met alle facetten van een eigen o­nderneming starten. Bijvoorbeeld een pand regelen, reclame maken, presentatie, etaleren, inkoop en voorraadbeheer verzorgen, de administratie bijhouden, klanten adviseren, service verlenen en natuurlijk de winkel exploiteren. De docenten begeleiden de deelnemers intensief en de resultaten tellen mee voor de studie. Ook dit jaar is de grootste uitdaging weer volbracht: voor een korte periode een geschikt pand met een redelijke huurprijs vinden. Daarnaast fungeert het Alfa-college als bank voor een startkapitaal.

€ Plaza is uit alle winkelconcepten gekozen vanwege de beste slagingskansen. Het aanbod zal bestaan uit huishoudelijke artikelen en speelgoed voor een aantrekkelijke prijs. € Plaza is geheel zelfstandig opgezet door de groep tweedejaars, die ook de verantwoordelijkheid draagt. De winst van het project gaat naar een goed doel. De jongeren hebben voor Right to Play gekozen, een humanitaire organisatie die ernaar streeft alle kinderen ter wereld te laten sporten en spelen. Diverse bedrijven in Zuidwolde en omgeving hebben bijgedragen aan het tot stand komen van € Plaza, waaronder: DD-Sport, Vermaas Makelaardij, Van Keulen Interieurbouw, de heer B. Locht, R. Uiterwijk Winkel Las en constructiewerkzaamheden, Peter Bouw Reklame, Restant Gigant, Gree’s Feestwinkel, Veldman Mode, Fixet Beilen, Party Steenbergen.

De Outlet Store in Zuidwolde is een initiatief van de plaatselijke o­ndernemersvereniging. Jan en Henk Dekker vertellen namens deze vereniging: “Ongeveer vijftien o­ndernemers met elk hun eigen aanbod werken samen in de Outlet Store via het shop-in-shop-concept, verdeeld over 800 m². Het aanbod bestaat o­nder andere uit huishoudelijke artikelen, kostuums, fietsen, ansichtkaarten, gitaren, borduursets, kleding, doe-het-zelf- en drogisterij-artikelen, speelgoed, etc. Wij hebben de samenwerking met het Alfa-college gezocht en bieden deelnemers de kans praktijkervaring op te doen met een winkel bemannen. Daarnaast betrekken we ze ook intensief bij andere zaken.� Bedrijven als C1000, Doeland en DA Drogisterij & Parfumerie hebben een deel van hun voorraad beschikbaar gesteld voor verkoop. Eens per week geven de managers/ o­ndernemers in opleiding de omzetgegevens door aan de o­ndernemers. Als de resultaten achterblijven worden er gezamenlijk acties bedacht en uitgevoerd.
Provincie:
Tag(s):