dinsdag, 17. maart 2009 - 21:12

Medische verklaring meisjesbesnijdenis onderdeel van asielbeoordeling

De staatssecretaris van Justitie, Nebahat Albayrak, gaat verkennen of gezinnen met dochters uit risicolanden in een medische verklaring kunnen laten vastleggen dat hun dochter(s) niet reeds genitaal verminkt is (zijn). Het gaat om gezinnen die asiel aanvragen op basis van vrees voor genitale verminking in het land van herkomst.

Dit staat in antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van De Krom (VVD) over genitale verminking (26 februari 2009). Indien zij deze verklaring niet overleggen dan is dit van invloed op hun asielstatus of asielaanvraag.

Na vijf jaar, als de asielvergunning voor bepaalde tijd afloopt en er een asielvergunning voor onbepaalde tijd wordt aangevraagd, kan nogmaals om zo’n medische verklaring worden gevraagd. Als de verklaring uitblijft, zal geen vergunning worden verleend. Hiermee wordt misbruik van asiel tegengegaan, en wordt voorkomen dat meisjes na het verkrijgen van de asielvergunning alsnog genitaal worden verminkt. Dreiging van genitale verminking in het land van herkomst kan momenteel reden zijn voor verlening van een asielstatus.
Provincie:
Tag(s):