donderdag, 16. juli 2009 - 10:05

Meer fraude met digitale tachograaf

Utrecht

Uit het jaarverslag van de Inspectie Verkeer en Waterstaat blijkt dat er in Nederland minder onveilige vliegtuigen en zeeschepen zijn geconstateerd. De vrachtwagenchauffeurs maakte er daarintegen vaak een potje van. Het aantal overtredingen van de rij- en rusttijden is met 5 % gestegen.

Deze stijging is te verklaren door de invoering van de digitale tachograaf in 2006. De digitale tachograaf maakt overtredingen op eenvoudige wijze inzichtelijk. Hierdoor kan de inspectie sneller en eenvoudiger toezicht houden. Wel verdient de toenemende fraude met de digitale tachograaf aandacht.

Het aantal gewonde spoorreizigers in 2008 (62) was het laagste aantal in de afgelopen tien jaar. Dat wordt mogelijk veroorzaakt doordat er in 2008 (net als in 2007) geen botsingen na roodseinpassage plaatsvonden. In eerdere jaren was juist dit type botsingen een grote veroorzaker van reizigersletsel. Ook het aantal roodseinpassages in 2008 (240) was, dankzij inspanningen van ProRail en de spoorsector, het laagste aantal in tien jaar.
Provincie:
Tag(s):