vrijdag, 24. april 2009 - 16:20

Meer ruimte voor recreatief luchtverkeer Schiphol

Schiphol

Het recreatief luchtverkeer krijgt weer meer mogelijkheden om te vliegen in de nabijheid van de luchthaven Schiphol. ’Dat is de uitkomst van overleg na een eerder op zaterdag 4 april ingestelde veiligheidsmaatregel waarbij dergelijk verkeer zeer beperkt tot geen toegang kreeg tot dat gebied’, meldt de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) vrijdag 24 april.

De reden was dat Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), vooral bij mooi weer, ernstig hinder ondervindt van de verplicht actieve transponders van de recreatieve luchtvaart bij de afhandeling van vliegverkeer van en naar Schiphol.

Om de veiligheid te waarborgen en toch meer ruimte te bieden aan de recreatieve luchtvaart is nu over een groter gebied een extra hoogtescheiding aangebracht tussen recreatief en Schiphol verkeer.

Het op zicht vliegend recreatief verkeer mag daarbij vanaf zaterdag 25 april vliegen zonder geactiveerde transponder tot een hoogte van 1200ft (400 meter). Verder is een buffer (1200ft-1500ft) ingesteld waarin het recreatieve luchtverkeer alleen onder speciale condities mag vliegen. Daarbij moet de transponder zijn geactiveerd.

De geoptimaliseerde maatregel geldt in principe tot medio december 2009 en heeft de instemming van luchtvaartpartijen, LVNL en het ministerie van Defensie. LVNL werkt aan een structurele oplossing van het probleem. Alle betrokkenen blijven het belang zien van het voeren van een transponder om botsingen te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):