woensdag, 4. maart 2009 - 10:34

Meer schade door diefstal eigen personeel

Leidschendam-Voorburg

Uit cijfers van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) blijkt dat de schade voor winkeliers als gevolg van interne fraude met drie procent is gestegen. De totale schade wordt geschat op zo’n 170 miljoen euro in 2008.

Opvallend is dat frauderende medewerkers steeds vaker goederen meenemen dan contant geld uit de kassalade. De Stichting FAD adviseert ook extra alert te zijn op voorraadbeheer, uitgangscontroles, interne procedures en fraudeonderzoeken.

Een ander instrument dat steeds belangrijker wordt bij het voorkomen van interne fraude, is het Waarschuwingsregister Detailhandel. Het gebruik van dit systeem is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2008 zijn circa 65% meer sollicitanten gescreend dan in 2007. Het aantal 'hits' (treffer bij controle van sollicitant in het Waarschuwingsregister) is zelfs meer dan verdubbeld (+148%).

Het Waarschuwingsregister Detailhandel blijkt inmiddels een zeer effectief middel tegen fraude. Daarom wordt deze aanpak nu uitgebreid. Minister Hirsch Ballin (Justitie) prijst deze aanpak van de winkeliers. In samenwerking met Justitie wordt het register nu voor alle winkeliers toegankelijk gemaakt.
Provincie:
Tag(s):