donderdag, 8. januari 2009 - 8:50

Merendeel pogingen tot oplichting slaagt niet

Den Haag

Uit een onderzoek door het Wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum (WODC) van justitie blijkt dat tussen januari 2006 en juni 2008, zo’n 11 % van de Nederlandse bevolking slachtoffer is geworden van oplichting of een poging daartoe. In 31 % van de gevallen lukte het de oplichters om geld op te strijken. In de overige 69 % lukte de oplichting niet.

De oplichtingen vinden meestal via persoonlijk contact plaats. Hierdoor is het voor het slachtoffer mogelijk moeilijker om te bepalen of met te maken heeft met oplichting. De niet geslaagde oplichtingen zijn namelijk over het algemeen via de e-mail of telefoon.

Een populaire manier mensen op te lichten is het verkopen van producten die na betaling niet worden geleverd. Geld vragen voor niet-bestaande doelen of het verleiden tot het maken van winst of rendement is ook een veel voorkomende truc op mensen geld afhandig te maken.

Bij de geslaagde oplichtingspogingen gaat het in meer dan de helft van de gevallen om bedragen onder de 500 euro, bij 22% om bedragen tussen 500 en 10000 euro en bij 6% om 10000 euro of meer. Het bedrag dat met de oplichting gemoeid is, is voor de niet-geslaagde pogingen bij één op de twee mensen onbekend of niet van toepassing.
Provincie:
Tag(s):