vrijdag, 11. december 2009 - 16:01

Met het Elfstedenkruisje gratis naar ‘De Hel van ‘63’

Ede

CineMec in Ede organiseert op dinsdag 15 december een speciale voorstelling voor de film De Hel van ’63. Elfsteden deelnemers kunnen namelijk een gratis kaartje krijgen. Tevens is voorafgaand aan de film regisseur Steven de Jong aanwezig voor een Q&A. Alle bezoekers krijgen een ‘Hel van ’63 muts, een kopje snert en warme winterse drankjes.

De film is geregisseerd door Steven de Jong (Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe en Snuf de Hond), naar een scenario dat is gebaseerd op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser. Het verhaal speelt zich af tijdens de Elfstedentocht van 1963. Deze werd onder zeer zware weersomstandigheden gereden. Van de 9294 tourrijders hebben uiteindelijk 69 deelnemers het Elfstedenkruisje in ontvangst kunnen nemen.

In de film besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, mede onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentoch doorgaat. Tussen de duizenden die aan de start verschijnen bevinden zich soldaat Henk Brenninkmeier, boerenzoon Sjoerd Lelkama, arbeider Kees Bartels en verpleegkundige Annemiek. Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis in gaan. Het wordt een dag waarop de Elfstedentocht geschiedenis schrijft.

De opnamen vonden plaats in een bitterkoud Lapland met metersdik ijs en Friese steden zoals Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Sloten, Sneek en Leeuwarden. Een record aantal figuranten werkte aan deze film mee en een ongekende hoeveelheid special effects maken De hel van ’63 tot een epische film.

Chava Voor in ’t Holt, Chris Zegers, Cas Jansen en Lourens van den Akker spelen de hoofdrollen. Tevens schitteren Chantal Janzen, Willeke van Ammelrooy, Cees Geel, Pierre Bokma, Peter Tuinman en Rense Westra.

De Titelsong De Hel is van de succesvolle Friese popgroep De Kast met Syb van der Ploeg.
Provincie:
Tag(s):