maandag, 16. februari 2009 - 13:03

Meubel- en keukenbranche doen klant vaak tekort

Leidschendam-Voorburg

De 'kleine lettertjes' in de algemene voorwaarden in de meubel- en keukenbranche voldoen vaak niet aan de rechten die de consument heeft. Dit blijkt uit een onderzoek dat is verricht door de Consumentenautoriteit, één van de toezichthouders achter ConsuWijzer.

10 ketens onderzocht
De Consumentenautoriteit heeft de algemene voorwaarden van 10 ketens met in totaal 300 vestigingen onderzocht. De toezichthouder heeft vooral gekeken naar de voorwaarden die gaan over garantie, levertijd en aansprakelijkheid. Van alle onderzochte voorwaarden was geen enkele 100% in orde. In totaal vond zij 138 onredelijke voorwaarden.

Voorbeelden onjuiste algemene voorwaarden
Zo zijn er winkeliers die in hun algemene voorwaarden in geval van garantie consumenten met klachten verwijzen naar de fabrikant, terwijl de winkelier altijd uw eerste aanspreekpunt moet zijn.

Ook nemen sommige winkeliers het niet zo nauw met de rechten van de consument als het gaat om het overschrijden van de afgesproken levertijd. Daarnaast zijn er winkeliers die stellen dat zij niet aansprakelijk zijn voor schade die zij hebben veroorzaakt, terwijl zij aansprakelijkheid niet zomaar kunnen uitsluiten.

Consumentenautoriteit treedt op
Marije Hulshof, directeur Consumentenautoriteit: "De algemene voorwaarden zijn de spelregels tussen het bedrijf en u als consument. In de meubel- en keukenbranche gaat het vaak om veel geld en lange levertijden. Als de basisrechten van u als consument worden beperkt dan treden wij daar tegen op". De ketens passen daarom nu hun voorwaarden aan op basis van de eisen die de Consumentenautoriteit stelt.

België en Luxemburg treden ook op
Nederland heeft een deel van het onderzoek samen gedaan met België en Luxemburg. Daaruit is gebleken dat er in heel de Benelux dezelfde problemen zijn met 'kleine lettertjes' in de meubel- en keukenbranche. Omdat de toezichthouders samen optreden bent u als Nederlandse consument ook beter beschermd als u bijvoorbeeld in België meubels koopt.
Provincie:
Tag(s):