donderdag, 11. juni 2009 - 9:44

Mexicaanse griep pandemie

Bilthoven

De Wereldgezondheidsorganisatie de WHO maakt donderdagavond bekend, na een crisisberaad in Genève, dat de uitbraak van de Mexicaanse griep een pandemie is.

Daarom zal alarmfase 6 in werking treden, dat is de hoogste alarmfase waarbij meer maatregelen zullen worden genomen om het griepvirus terug te dringen.

Het aantal gerapporteerde gevallen van influenza A (H1N1) loopt snel op. Werden op 5 juni nog 954 gevallen vastgesteld in de Europese landen, nu blijkt het aantal verdubbeld.


Wereldwijd loopt het aantal besmettingen op tot bijna 28.000 gevallen, waarvan inmiddels 141 mensen zijn overleden.

Vooral Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden op dit moment het zwaarst getroffen.

Scholen sluiten

Hongkong heeft woensdag aangekondigd alle scholen voor twee weken te sluiten om zo de verspreiding van de Mexicaanse griep tegen te gaan nadat twaalf middelbare scholieren de besmetting in eigen land hadden opgelopen. Maar ook in het Duitse Düsseldorf blijken 26 leerlingen van een Japanse school besmet.


Ook toename in Nederland

Ook in Nederland zien we een toename van het aantal besmettingen. Op dit moment is bij 35 personen de ziekte vastgesteld waarvan 9 personen het in Nederland hebben opgelopen. Nauwe contacten worden geïnventariseerd en zo nodig behandeld.

Op dit moment hebben de meeste Nederlandse grieppatiënten de infectie in het buitenland opgelopen, maar er is ook sprake van beperkte verspreiding in eigen land. De nadruk ligt nu nog op het indammen van de verspreiding van de ziekte. Waarschijnlijk komt Nederland later in een fase waarin deze aanpak verandert. Dan zal de nadruk vooral liggen op het zo snel mogelijk verstrekken van de juiste medische zorg en minder op de opsporing.
Categorie:
Tag(s):