donderdag, 15. oktober 2009 - 21:17

Middelzware helicopter voor politie(staat er al in 103933)

Schiphol

De politie beschikt sinds vandaag over een eigen middelzware helikopter. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft een AgustaWestland AW139 aan de luchtvloot toegevoegd.

De middelzware helikopter is aangeschaft voor de landelijke politietaken. Vanwege zijn grote actieradius krijgt de nieuwe helikopter ook een taak bij het toezicht op de Noordzee. Door de specifieke uitvoering is het toestel tevens geschikt voor de inzet van anti-terreureenheden van de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Nieuwe luchtvloot bijna voltooid
Met de komst van deze helikopter is de vernieuwing van de luchtvloot bijna voltooid. Als het leveringsprogramma dit jaar is afgerond, heeft de politie de beschikking over een moderne luchtvloot die bestaat uit zes lichte helikopters van het type Eurocopter C135, twee helikopters van het type AgustaWestland AW139 en drie vleugelvliegtuigen van het type Cessna 182. De zeven oude helikopters, waarvan de eerste dateert uit 1974, worden na 35 jaar trouwe dienst eervol afgestoten.

Luchtreus
Deze helikopter is voor politiebegrippen een luchtreus. Het toestel kan 15 passagiers vervoeren en is uitgerust met twee P&W PT6C-67C motoren van elk 1697 PK. Het maximaal startgewicht bedraagt 6500 kg.

De helikopters van Italiaanse makelij hebben een vliegbereik van 740 km en kunnen een topsnelheid van 310 km/uur bereiken. Het toestel heeft een vijfbladige hoofdrotor, een vierbladige staartrotor en een intrekbaar landingsgestel. De lengte van het toestel is 16,65m, de breedte 13,80m en de hoogte 4,95m.
Provincie:
Tag(s):