maandag, 16. februari 2009 - 8:33

Miep Gies 100 jaar

Amsterdam

Miep Gies is zondag 100 jaar geworden. De vrouw, die in de tweede Wereldoorlog de familie Frank en zeven andere Joodse onderduikers hielp, vierde dit in besloten kring. Op haar werbsite schrijft de eeuwelinge "Ik ben nu bijna 100 jaar. Dat is een imponerende leeftijd, die ik ook nog in redelijke gezondheid heb bereikt." Voor haar hulp kreeg ze na de oorlog onder meer de Yad Vashem-onderschieding.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde Miep Gies samen met Johannes Kleiman, Victor Kugler, Bep Voskuijl, Jan Gies en Johan Voskuijl een team van helpers van acht joodse onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam.

Door verraad werden de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 afgevoerd door de Duitsers. Samen met haar collega Bep Voskuijl kon Miep Gies de dagboeken van Anne Frank uit Duitse handen redden en kon zij Otto Frank, die als enige van de Achterhuisbewoners de concentratiekampen overleefde, in de zomer van 1945 'de erfenis van zijn dochter Anne' overhandigen. Ze had Anne's schrijfsels ongelezen in een lade van haar bureau op kantoor bewaard.

Sinds de dood van haar man Jan in 1993 treedt Gies niet meer naar buiten.Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Miep Gies wordt een vernieuwde heruitgave, in het Engels, verwacht van het boek Herinneringen aan Anne Frank.
Provincie:
Tag(s):