maandag, 12. januari 2009 - 23:06

Milieucriminelen verdienen goud aan lakse overheid

Hilversum

In Nederland worden op grote schaal milieumisdrijven gepleegd. Tientallen bendes maken zich hieraan schuldig. De strafmaat is zo laag dat criminelen zich niet laten afschrikken want er is goud geld mee te verdienen.

Dit zegt korpschef Bert Wijbenga maandagavond in het actualiteitenprogramma NOVA. Wijbenga is in de Raad van Hoofdcommissarissen verantwoordelijk voor de milieuportefeuille.

Het wordt milieubendes op dit moment nog veel te gemakkelijk gemaakt om met een gefalsificeerd formulier, of een niet compleet dossier voordeel te behalen. Een kamermeerderheid pleit inmiddels voor hogere straffen om deze milieucriminaliteit de kop in te drukken.

Wijbenga zegt in de uitzending ‘dat milieucriminelen niet anders behandeld moeten worden dan harddrugscriminelen. De pakkans moet hoger en de strafmaat moet bedreigender'.

Daarnaast wil PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer dat gemeentes, die niet goed handhaven op milieucriminaliteit, er op worden aangesproken.

Ook milieurechercheur René van Boxel van Rotterdam-Rijmond ziet gesjoemel met afvalstoffen. Maar zegt op dit moment mensen te kort te hebben om goed te kunnen handhaven.

Helma Neppérus van de VVD vindt dat milieuminister Jacqueline Cramer deze vorm van criminaliteit eens hard moet gaan aanpakken samen met justitie. ‘Ik vind het onaanvaardbaar als het zo'n troep wordt in het land’.
Provincie:
Tag(s):