donderdag, 3. december 2009 - 10:57

Milieuzone voor vrachtauto’s Amsterdam aangescherpt

Amsterdam

Amsterdam gaat strenger toezien op vervuilende vrachtwagens. In de stad geldt sinds oktober 2008 een milieuzone voor vrachtauto’s in het gebied binnen de ring A10, met uitzondering van Amsterdam-Noord en enkele bedrijventerreinen.

Op 1 januari 2010 worden de toelatingseisen voor de milieuzone voor vrachtauto’s aangescherpt volgens de landelijke richtlijnen. Alleen vrachtauto’s (boven de 3500 kg) met een Euro 4 en Euro 5 dieselmotor en Euro 3 jonger dan acht jaar en met roetfilter mogen dan nog de milieuzone in. Voor eigenaren van vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2010 niet meer voldoen aan de eisen geldt een gewenperiode van drie maanden.

Gewenperiode voor Euro 2 met roetfilter en Euro 3 met roetfilter
Amsterdam stelt een gewenperiode van drie maanden in voor eigenaren van vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2010 niet meer aan de nieuwe toelatingseisen voldoen. Het gaat om vrachtauto’s met Euro 2 met roetfilter en Euro 3 met roetfilter ouder dan acht jaar. Zij krijgen van 1 januari tot 1 april 2010 een waarschuwing en geen boete. De gewenperiode kan worden benut om alsnog maatregelen te nemen zoals het plaatsen van een roetfilter (dat kan in sommige gevallen met subsidie), de aanschaf van een schoner voertuig of het aanpassen van de logistieke planning. Vanaf 1 april 2010 riskeert ook deze groep een boete van € 150,-. Dit bedrag is landelijk vastgesteld.

Marijke Vos (wethouder Milieu): “Door de milieuzone is de uitstoot van schadelijke stoffen door het vrachtverkeer sterk verminderd. Dat is hard nodig voor de gezondheid van Amsterdammers en om te mogen blijven bouwen in de stad. In Amsterdam voldoet nu maar liefst 95% van de gecontroleerde vrachtauto’s aan de eisen die nu worden gesteld. Het is te prijzen dat het bedrijfsleven en de transportsector haar verantwoordelijkheid neemt en zo constructief bijdraagt aan een beter milieu.

In Amsterdam wordt als enige stad in Nederland gehandhaafd met automatische kentekenscanners en riskeert een vervoerder veel boetes als hij niet aan de eisen voldoet. Met de gewenperiode geven we vervoerders een laatste kans om alsnog maatregelen te nemen.”
Geen gewenperiode voor Euro 0 en 1 en Euro 2 en 3 zonder roetfilter
Voor eigenaren van vrachtauto’s met een Euro 0 en 1 en Euro 2 en 3 zonder roetfilter geldt de gewenperiode niet. Voor hen is bij de invoering van de milieuzone in oktober 2008 een gewenperiode van drie maanden ingesteld.

Op 1 juli 2013 worden de landelijke eisen weer aangescherpt en mogen alleen nog vrachtauto’s met Euro 4 of hoger de milieuzone in.
Provincie:
Tag(s):