dinsdag, 17. maart 2009 - 17:05

Miljoenen mensen zijn te helpen met nieuwe synthetische huidcrème

Een team van Leidse en Utrechtse onderzoekers is erin geslaagd de meest natuurlijk huidcrème die er bestaat na te maken. Met behulp van de DUBBLE-bundellijnen (Dutch Belgian Beamline) bij de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) in Grenoble waren de onderzoekers in staat de samenstelling en de structuur van de huidcrème die pasgeborenen bedekt te analyseren.

De synthetische crème die ze aan de hand van de gevonden gegevens hebben samengesteld, heeft dezelfde eigenschappen als die van een baby. Deze crème zal een genezende werking kunnen hebben voor patiënten met een verminderde barrièrefunctie van de huid.

Zelfs na negen maanden ondergedompeld te zijn geweest in het vruchtwater in de baarmoeder, is de huid van een pasgeborene glad en soepel – anders dan van een volwassenen in bad. Ook al bevindt de ongeborene zich in een vochtige en warme omgeving, hij slaagt er toch in een huid te ontwikkelen die volledig is toegerust hem te beschermen in een koude en droge wereld die vergeven is van bacteriën. De beschermende crème bedekt de foetus en de pasgeborene. De huidcreme (Vernix caseosa) bevordert de ontwikkeling van de huid zowel voor als na de geboorte. De crème maakt de huid ‘waterproof’ in de baarmoeder en zorgt ervoor dat de huid kan ontwikkelen in een natte omgeving, terwijl hij na de geboorte de huid hydrateert, reinigt en zelfs zweren geneest.

De Leidse promovendus Robert Rißmann heeft vernix caseosa uitgebreid bestudeerd. Zoals de meeste vochtinbrengende crèmes bestaat vernix caseosa voornamelijk uit water. De uitstekende eigenschappen komen door de toevoeging van 10% lipiden (vet) en 10% dode huidcellen (corneocyten). De exacte samenstelling van het mengsel is belangrijk.

De eerste tests laten zien dat de crèmes die de onderzoekers ontwikkeld hebben een grote positieve werkingskracht hebben op beschadigde en onderontwikkelde huid. De hoornlaag herstelde veel sneller met de synthetische vernix caseosa zonder de vorming van pijnlijke korsten. Deze veelbelovende resultaten geven aanleiding tot klinische studies in de toekomst, zodat de voordelen van de nieuw ontwikkelde crème in de behandeling van droge en zieke menselijke huid kunnen worden aangetoond.
Categorie:
Tag(s):