maandag, 27. april 2009 - 12:13

Minister Eurlings heeft spitsstroken geopend

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat, heeft vanochtend om 11.00 uur de spitsstroken aan de A12 tussen Ede en Veenendaal in bedrijf gesteld. De spitsstroken gaan open wanneer hier tussen 06.00 en 23.00 uur meer dan 3000 motorvoertuigen per uur passeren.

De A12 tussen de aansluiting Veenendaal (23) en de aansluiting Ede/ Wageningen (24) is onderdeel van een belangrijke verbindende schakel tussen de Randstad en het oosten van Nederland en Duitsland.

Door de openstelling van de A30 in 2004 en het aansluiten van de oostelijke rondweg Veenendaal op de A12 (23a) in november 2008, bevat het traject in totaal drie aansluitingen en één knooppunt (Maanderbroek).

Deze ontwikkelingen leiden tot een grotere verkeersintensiteit. Capaciteitsverruimende maatregelen zijn nodig om filevorming en vertraging op dit wegvak te voorkomen.

Door de aanleg van spitsstroken in combinatie met een drietal weefstroken, neemt de capaciteit van dit wegvak toe en verbetert de doorstroming van (inter)nationaal en regionaal verkeer sterk.

Op de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord treft Rijkswaterstaat voorbereidingen voor een wegverbreding naar drie rijstroken per richting. Ook wordt gewerkt aan de voorbereiding voor de aanleg van spitsstroken op het gedeelte Veenendaal – Maarsbergen in beide richtingen. Dit laatste traject is onderdeel van de Spoedaanpak.

Rijkswaterstaat startte in augustus 2007 met de realisatie van 9 kilometer spitsstrook op de A12 tussen Ede en Veenendaal in beide richtingen.

Daarnaast omvatte dit project het aanbrengen van dubbellaags ZOAB over het hele traject, de aanleg van vier nieuwe viaducten (Bovenbuurtwegviaduct, Statenpadviaduct, Pakhuisviaduct en de aanleg van het nieuwe viaduct voor de nieuwe aansluiting Veenendaal 23a), aanleg ecoduiker, verlenging van een tunnel (Stationsstraat), aanleg geluidswerende voorzieningen (ca 2400 meter) en het plaatsen van installaties voor het bedienen van de spitsstroken.
Provincie:
Tag(s):