dinsdag, 15. december 2009 - 9:54

Minister wil gemeente aanrijtijd brandweer laten bepalen

Den Haag

Als het aan minister Ter Horst ligt, mogen gemeenten bepalen hoelang de brandweer er over mag doen als zij een 112-melding krijgen. Ook de bezetting van een autospuit kan volgens de minister worden terug gebracht van zes naar vier man. Dit meldt de Telegraaf dinsdag.

De huidige aanrijdtijd voor een brandmelding in de meeste gebouwen ligt nu op acht minuten. Wanneer dit langer zal zijn, zullen gebouwen beter beschermd moeten worden door het aanbrengen van een sprinklerinstallaties.

Voorzitter Cees van Beek, van de vakvereniging brandweervrijwilligers, zegt tegen het dagblad dat de plannen van de minister onuitvoerbaar zijn en in strijdt zijn met het bouwbesluit. 'Voor ieder gebouw gelden bepaalde brandwerende eisen waar ook de hulpverlening op is afgestemd. Hoe beter bestand tegen vuur, hoe langer de brandweer erover mag doen", aldus Van Beek.

Wanneer de minister haar plannen doorzet, zou het in theorie kunnen dat in de ene gemeente de brandweer in zes minuten ter plaatse moet zijn en in de andere er 15 minuten over mag doen. Bonden en vakorganisaties spreken over een 'gevaarlijke ontwikkeling'
Provincie:
Tag(s):