donderdag, 12. februari 2009 - 22:23

NAM geeft startsein boor-activiteiten olieveld Schoonebeek

Schoonebeek

In Schoonebeek is de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) donderdag officieel met de booractiviteiten voor de oliewinning in deze regio van start gegaan. Dit is een belangrijke stap voor de herontwikkeling van het olieveld Schoonebeek. De komende twee jaar gaat de NAM 73 high tech putten boren op 18 winlocaties. Als alles volgens planning verloopt, wint de NAM vanaf medio 2010 de eerste vaten Schoonebeeker olie. Het totale project staat garant voor een van de meest moderne olieproducties in Europa.

Het startsein voor de hervatting van de activiteiten wordt gegeven door Mevrouw T. Klip-Martin (gedeputeerde Provincie Drenthe), de heer B. Bouwmeester (burgemeester gemeente Coevorden) en de heer C. Bijl (burgemeester gemeente Emmen).

Roelf Venhuizen, directeur van de NAM, is verheugd met deze belangrijke mijlpaal. “Met de herontwikkeling van het olieveld Schoonebeek keren we terug naar onze roots. De komende jaren gaan we vele honderden miljoenen euro’s investeren in dit project. De NAM verwacht de komende circa 25 jaar in totaal nog eens 100 à 120 miljoen vaten uit een deel van het veld te kunnen produceren. Dankzij moderne technieken kunnen we de komende decennia een deel van de Nederlandse bodemschatten omzetten in waardevolle producten voor dagelijkse toepassingen�

De oude, vertrouwde jaknikkers zullen niet terugkeren in het Drentse landschap. Met nieuwe, innovatieve technologie, zoals horizontale putten en lagedruk-stoominjectie, wordt de olie gewonnen.

De herontwikkeling van het veld omvat de productie en injectie van stoom, het oppompen en behandelen van de te winnen olie, het transporteren van de olie naar een raffinaderij in Lingen (Duitsland) en het injecteren van het vrijkomende water in uit productie genomen aardgasvelden in de regio Twente. Om de benodigde stoom te krijgen wordt ultrapuur water betrokken van een nieuw te bouwen installatie naast de bestaande rioolwaterzuiveringsinstallatie in Emmen. Het water wordt efficiënt tot stoom verhit terwijl gelijktijdig ook elektriciteit wordt opgewekt.

Het project biedt tijdens de aanlegfase naar inschatting 2500 manjaren directe en indirecte werkgelegenheid.

Het olieveld Schoonebeek, dat werd ontdekt in 1943, is het grootste onshore olieveld van noordwest Europa. Tussen 1948 en 1996 heeft de NAM (50% Shell, 50% ExxonMobil) een kwart (250 miljoen vaten) van de aanwezige één miljard vaten olie uit het Schoonebeeker olieveld gewonnen. In 1996 staakte de NAM de oliewinning in Schoonebeek vanwege de lastige winbaarheid van de taaie, stroperige olie met de toenmalige technieken en infrastructuur.

Eind 2007 nam de NAM, samen met partner Energie Beheer Nederland B.V. (EBN) het besluit om opnieuw olie te gaan winnen in Schoonebeek. EBN neemt voor 40% financieel deel in het project.
Provincie:
Tag(s):