woensdag, 25. maart 2009 - 10:13

Nationaal Topsport Centrum Waterpolo in Utrecht

Utrecht

Utrecht krijgt vanaf 1 april 2009 een Nationaal Topsport Centrum (NTC) Waterpolo. Dit is vanmiddag in Den Haag bekend gemaakt. Sportwethouder Harm Janssen ontving uit handen van Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF, de plaquette met daarop het logo en de naam 'NTC Waterpolo Utrecht'. Wethouder Janssen:"Ik ben er trots op dat we door kunnen gaan met het versterken van het topsportklimaat in de stad. In het NTC Waterpolo kunnen jonge talentvolle sporters zich ontwikkelen in een echt topsportklimaat."

NOC*NSF en het ministerie van VWS maken zich sterk voor ontwikkeling van talent door het oprichten van Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO's) en Nationale Topsport Centra (NTC's).
Voor het NTC Waterpolo werkt de gemeente onder andere samen met de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Het fysieke zwemprogramma wordt namelijk aangeboden op het KNVB sport- en congrescentrum in Zeist. De andere faciliteiten komen in Utrecht Oost.

Er wordt door verschillende samenwerkingspartners een aandeel geleverd waaronder Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, ROC Midden Nederland, studentenhuisvesting SSH, woningcorporatie Mitros, Sportmedische adviescentra en voedingsdeskundigen. De aanvraag is met alle partners samen ingediend bij NOC*NSF. Het gemeentelijke deel van de financiering wordt mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit NOC*NSF (circa € 70.000,- per jaar) en middelen die vanuit het collegeprogramma beschikbaar zijn voor topsport (€ 20.000,- per jaar). Daarnaast investeren ook de KNZB en de KNVB in het programma.
NOC*NSF heeft een aantal prestatieafspraken vastgelegd waar Utrecht voor december 2009 aan moet voldoen. De status NTC Waterpolo wordt dan verleend tot 2012.
Provincie:
Tag(s):