maandag, 16. maart 2009 - 16:54

Nationale Recherche onderzoekt bevrijdingsactie dierenrechten extremisten

Stavenisse

De Nationale Recherche is een onderzoek gestart naar een actie van dierenrechten extremisten, waarbij zondagnacht in Stavenisse ongeveer 2500 nertsen zijn losgelaten uit een farm.

Het onderzoek is gisteren overgedragen door regiopolitie Zeeland aan de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten. De extremisten hebben het terrein van de nertsenfarm vermoedelijk aan de achterkant betreden door het vernielen van een schutting.

Op de schutting was met verf de tekst ‘DBF’ aangebracht, de afkorting voor dierenbevrijdingsfront. De meeste nertsen zijn na de actie zondag weer gevangen. Een aantal dieren bleek doodgereden op de openbare weg.

Het onderzoek door de Nationale Recherche staat onder leiding van het Landelijk Parket, waar drie officieren van justitie belast zijn met de opsporing en vervolging van dierenrechten extremisten. Een van hen heeft de functie van landelijk coördinerend officier van justitie.

De onderzoeken naar dierenrechten extremisme zijn door het College van procureurs-generaal aangemerkt als onderzoeken van nationaal belang. In de opsporing en vervolging wordt door het Openbaar Ministerie nauw samengewerkt met de AIVD, de politie, waaronder met name het KLPD, en de betrokken gemeenten, bedrijven en andere instellingen.
Provincie:
Tag(s):