zaterdag, 7. maart 2009 - 11:28

Nationale Recherche spoort verdwenen schilderijen op

De Nationale Recherche heeft acht kostbare schilderijen opgespoord die in 1987 zijn verdwenen uit de Maastrichtse kunsthandel Noortman. In Valkenburg legde de politie donderdagavond beslag op zes schilderijen. Bij de doorzoeking van een woning in Walem werden nog eens twee schilderijen ontdekt.

In verband hiermee zijn twee mannen en een vrouw aangehouden. Het gaat om een 45-jarige man met de Duitse nationaliteit en woonachtig in Dubai, diens 62-jarige moeder uit het Belgische Plombieres en een 66-jarige man uit Walem.

De Nationale Recherche kreeg ruim een maand geleden informatie dat de schilderijen te koop werden aangeboden. De verdachten bleken de kunstwerken te willen verkopen aan de verzekeringsmaatschappij. In het onderzoek is door de Nationale Recherche nauw samengewerkt met de regiopolitie Limburg-Zuid, het Bundeskriminalamt in Berlijn en de Federale politie in Verviers.

De staat van de opgespoorde schilderijen loopt uiteen. Een aantal doeken is in het verleden opgevouwen en ernstig beschadigd. Een taxateur zal de waarde van de doeken vaststellen. De schilderijen zijn afkomstig van verschillende meesters: ‘Bloemen in een vaas’ van Eva Gonzales, ‘Feestende mensen bij een herberg’ van David Teniers, ‘Hollandse schepen voor de kust’ en ‘Zeegezicht met Brits schip en andere schepen’ van Willem van de Velde, ‘la Clairiere’ van Pierre August Renoir’, ‘Seine- oevers bij Bougival’ van Camille Pissaro, ‘Landschap met visser bij watermolen’ van Paul Desiree Trouillebert en ‘Enkele Aapjes’ van Jan Brueghel de Jonge.

Het onderzoek richt zich op de vraag waar de schilderijen meer dan 20 jaar zijn geweest. De verdachten worden maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):