zaterdag, 26. december 2009 - 12:38

NCTb: 'Verdachte volgens procedures gecontroleerd op Schiphol'

Schiphol

De beveiligingsafhandeling op Schiphol van het toestel van Northwest is nagelopen. De Nigeriaanse man arriveerde vanuit Lagos op Schiphol Amsterdam en stapte over op een vlucht naar Detroit. Uit het eerste onderzoek blijkt dat voordat de vlucht naar de VS vertrok door Northwest Airlines volgens de standaardprocedure de passagierslijst met persoonsgegevens, inclusief die van de verdachte, zijn doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten.

De Amerikaanse autoriteiten hebben voor de passagierslijst een clearance afgegeven. De aangehouden Nigeriaan beschikte daarnaast over een geldig Amerikaans visum. Bij het vertrek van Schiphol heeft een security check plaatsgevonden. De beveiligingscontrole, zoals nu uit eerste onderzoek blijkt, is volgens de voorschriften uitgevoerd. Hierbij zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Ondanks een volgens de voorschriften uitgevoerde controle valt niet uit te sluiten dat potentieel gevaarlijke voorwerpen aan boord worden gebracht, zeker voorwerpen die met de huidige beveiligingstechnologie zoals metaaldetectie-poorten moeilijk zijn op te sporen.

De Nigeriaan werd aan boord overmeesterd door een actie van een Nederlandse passagier, zo meldt CNN. De passagier, Jasper Schuringa, bedacht zich geen moment toen hij de man bezig zag en sprong op de Nigeriaan. Met behulp van cabinepersoneel is de man vervolgens overmeesterd. De Nederlander liep daarbij zelf brandwonden op.

Onduidelijk is nog, waarmee de Nigeriaanse passagier de aanslag wilde plegen. Waarschijnlijk trachtte hij een poederachtige stof te laten ontploffen door deze te injecteren met chemicaliën. Volgens de verdachte was het explosief gefrabriceerd in Jemen en heeft hij instructies meegkregen voor het gebruik, meldt CNN.

Naar aanleiding van het incident aan boord van de vlucht van North West Airlines hebben de Amerikaanse autoriteiten luchtvaartmaatschappijen verzocht om wereldwijd extra maatregelen voor vluchten naar de Verenigde Staten te treffen. De extra maatregelen zijn wereldwijd van toepassing op alle vluchten naar de VS met ingang van heden voor onbepaalde tijd.
Provincie:
Tag(s):