zaterdag, 10. januari 2009 - 14:22

Nederland in de ban van schaatsen, ziekenhuizen lopen vol!

Amsterdam

Nederland staat vandaag massaal op de schaats. Vooral het mooie winterweer brengt veel mensen op de schaats. Een woordvoerder van de KNSB laat in een reactie weten dat veel mensen af komen op de twintig schaatstochten die door het land heen zijn georganiseerd.

“Op dit moment is het overal gezellig druk en hebben zich nog geen noemenswaardige incidenten voorgedaan�.

Een schaatstocht in de Biesbosch in Brabant is rond het middaguur bijna niet meer te bereiken. De toestroom van het verkeer is ernstig druk te noemen, aldus een woordvoerder van de politie. Om een parkeerplaats nabij het natuurijs te vinden moet men minstens op een vertraging rekenen van 2 uur. De schaatsbond KNSB adviseert schaatsers niet meer te komen.

Ook op de eerste hulp afdeling van het VU-medisch centrum in Amsterdam is het inmiddels druk. Rond het middaguur melden zich steeds meer schaatsers met pols- of aangezichtletsels, aldus een zegsvrouw. Het gaat daarbij vooral om oudere mensen.

Maar ook in andere ziekenhuizen in Nederland is het topdrukte. De ambulancedienst IJssel-Vecht en UMCG Ambulancezorg hebben het eveneens druk met de onfortuinlijke schaatsers. Sinds vanochtend zijn er al zes extra ritten geweest van mensen met een fractuur. Daarnaast zijn tientallen mensen op het ijs geholpen aan diverse kleine verwondingen. Ook de landelijke 112-centrales krijgen veel belletjes van valpartijen.

Sinds het begin van de vorstperiode hebben minstens 2,3 miljoen Nederlanders zich op het natuurijs gewaagd. Zo blijkt uit een enquête van Tangram Advies & Onderzoek. Hoeveel dit weekend op de schaats zullen staan is moeilijk te zeggen.
Provincie:
Tag(s):