vrijdag, 8. mei 2009 - 20:57

Nederland omarmt Apeldoorn

Apeldoorn

"Reikhalsend keek men uit naar deze 30ste april, het was de 100ste geboortedag van prinses Juliana, tot dat ene moment, die onbegrijpelijke daad. In een flits zijn de levens van de slachtoffers en toeschouwers totaal ontwricht" zo verwoordde premier Balkenende vrijdagavond de gevoelens van menigeen in theater Orpheus in Apeldoorn. "Het feest was over. Met de beelden en berichten verspreidde zich de ontzetting over ons land."

Voor de officiële herdenking van start ging heeft de Koningin en haar familie geruime tijd gesproken met de gewonde slachtoffers en de nabestaanden.

"Waardig en respectvol", zo karakteriseert burgemeester G.J. de Graaf van Apeldoorn de herdenking van de slachtoffers van Koninginnedag. In schouwburg Orpheus werd het drama vanavond herdacht door nabestaanden van slachtoffers, gewonden, familie van de gewonden, hulpverleners en ooggetuigen. Dit gebeurde in aanwezigheid van Koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Maxima, Prinses Margriet en professor mr. Pieter van Vollenhoven, minister-president Balkenende en de vice premiers Bos en Rouvoet.

In zijn toespraak gaf burgemeester de Graaf aan intens mee te leven met de nabestaanden van de overledenen. "Ook gaan onze gedachten voortdurend uit naar de slachtoffers in de ziekenhuizen en de slachtoffers die weer thuis zijn, in het besef dat zij voor hun leven getekend zijn".
Provincie:
Tag(s):