zaterdag, 10. januari 2009 - 20:41

Nederland op z'n Hollands

Amsterdam

Nederland stond zaterdag en zondag massaal op de schaats. Vooral het mooie winterweer bracht veel mensen het ijs op. Een woordvoerder van de KNSB laat in een reactie weten dat naar schatting zo’n 150.000 mensen zijn afgekomen op de twintig schaatstochten die door het land heen zijn georganiseerd. Definitieve cijfers kon de organisatie nog niet geven.

'Verkeersdrama'
Een georganiseerde schaatstocht in de Biesbosch was rond het middaguur niet meer te bereiken. De toestroom van het verkeer was zo groot dat de schaatsbond mensen opriep niet meer te komen. Gaf je daar geen gehoor aan, dan moest je genoegen nemen met twee uur file- rijden.

EHBO
Niet alleen op het ijs was het druk. Op de eerste hulp afdeling van het VU-medisch centrum in Amsterdam was het zelfs 'ernstig' druk. Zo druk dat er een aparte gipsmeester van huis moest worden gehaald om de vele botbreuken te kunnen gipsen. Maar ook bij andere ziekenhuizen in Nederland was het topdrukte nu mensen na twaalf jaar voor het eerst weer op de ijzers staan.

De ambulancedienst IJssel-Vecht en UMCG Ambulancezorg hebben een nieuw record gevestigd, zo liet een zegsvrouw weten. In totaal hebben ze vandaag 71 schaatsers behandeld. 30 van hen moest naar een ziekenhuis worden vervoerd.

De overige mensen kon ter plekke worden behandeld. Ook bij de landelijke 112-centrales stond de telefoon niet stil van mensen die belde om hulp na een valpartij op het ijs.

Politie moet gewonden vervoeren
De Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid zette bovenop het normale aantal van zeven ambulances zeven extra ambulances in. Zij hadden met name vanaf 14.00 uur zo druk, dat een klein aantal schaatsers met niet-spoedeisende verwondingen met politieauto’s naar ziekenhuizen werd vervoerd.

Twee schaatsers raakten bij Noordeloos op de rivier langs het Overslingeland met elkaar in botsing. Eén van hen bleef ongedeerd, de ander, een man uit Zeist (leeftijd onbekend) raakte buiten bewustzijn.

Voor dit slachtoffer kwam een traumahelikopter ter plaatse, die hem meenam naar een ziekenhuis in Rotterdam. De aard van zijn verwondingen is onbekend, maar zijn toestand is zorgwekkend te noemen. Zondag wordt door de hulpdiensten opnieuw een drukte verwacht van gewonden.

Toertocht afgeblazen
Zondag zullen de schaatsliefhebbers het natuurijs opnieuw kunnen beproeven. Toch kunnen zij niet overal meer terecht voor een georganiseerde toertocht. Op de Biesbosch is het ijs na zaterdag te slecht geworden en heeft de organisatie de toertocht voor zondag afgeblazen. Ook op de Gauwzee bij Edam werd zaterdag al een toertocht door de KNSB afgelast.

Schaatsen uitverkocht
Wie zaterdag nog op de valreep een paar schaatsen wilde kopen voor zondag, kwam bedrogen uit. In géén winkel in Nederland waren nog schaatsen te krijgen.

2,3 miljoen Nederlanders op de schaats
Sinds het begin van de vorstperiode hebben minstens 2,3 miljoen Nederlanders zich op het natuurijs gewaagd. Zo blijkt uit een enquête van Tangram Advies & Onderzoek. Hoeveel dit weekend op de schaats zullen staan is moeilijk te zeggen.
Provincie:
Tag(s):