dinsdag, 28. april 2009 - 14:01

Nederland raadt reizen naar Mexico af

Den Haag

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar Mexico af in verband met de varkensgriep.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde gisteren dat er sprake is van een verhoogde kans op een wereldepidemie, nu er mens-op-mensbesmetting is geconstateerd. Verhagen: ‘Ik raad iedereen aan om onze reisadviezen goed in de gaten te houden en de informatie op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de WHO te volgen.’

In Nederland zijn nog geen gevallen van varkensgriep ontdekt. Het is echter van belang dat mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en klachten van koorts (meer dan 38,5 graden) en kortademigheid hebben zich melden bij hun huisarts. Het virus lijkt goed te behandelen en er is voldoende van het medicijn (oseltamivir) voorradig mocht het wel tot een pandemie komen.

In Spanje is één geval van besmetting bevestigd. De EU houdt verdere gevallen nauwgezet in de gaten en beraadt zich over eventuele verdere aanpassing van het reisadvies. Op dit moment raden ook landen als België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland, Litouwen, de VS en Australië het af om voor niet-essentiële reizen naar Mexico te gaan.

De Mexicaanse autoriteiten maakten bekend dat er waarschijnlijk meer dan 150 mensen zijn overleden aan de varkensgriep. Zij adviseren verder om grote groepen mensen te vermijden, niet met de metro te reizen en welkomstkussen en handenschudden na te laten. Voldoende afstand bewaren van andere personen en regelmatig je handen wassen verkleint de kans op besmetting ook.

Het is niet duidelijk waarom er zoveel sterfgevallen zijn in Mexico, terwijl het virus goed te behandelen lijkt, zo stelt de WHO. De organisatie wil de nadruk leggen op het indammen van het virus. Landen moeten alert zijn op besmettingen en voorbereid zijn op een eventuele uitbraak. Dit houdt in het aanpassen van reisadviezen en het tijdig vaccineren in geval van uitbraak.

Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en van de desbetreffende touroperator om een reis naar Mexico al dan niet te laten doorgaan. Voor vragen over consequenties als gevolg van het annuleren van de reis kan de reiziger contact opnemen met zijn/haar reisbureau of reisverzekeraar.
Provincie:
Tag(s):