donderdag, 18. juni 2009 - 9:15

Nederlander gemiddeld negen spaarlampen in huis

Amsterdam

Nederland is een echt spaarlampenland aan het worden. Dit blijkt uit de bezitsmeting van GfK Panelservices in opdracht van Stichting LightRec.

De dik zeven miljoen Nederlandse huishoudens hebben elk gemiddeld negen spaarlampen in huis, ruim meer dan het gemiddelde in andere Europese landen. Wel blijft de correcte inzameling en verwerking van deze energiezuinige lampen achter bij de verwachtingen.

Intensivering van consumentenvoorlichting, via retailers, producten maar vooral ook overheid is nu een keiharde noodzaak. Dat was het pleidooi van Martin de Jager tijdens de overhandiging gistermiddag van de onderzoeksresultaten aan Hetty Hafkamp, voorzitter van Taskforce Verlichting.

Met de snel naderende uitfasering van de gloeilamp moet bewustwording onder consumenten over het belang van recycling van energiezuinige lampen boven aan ieders agenda staan, aldus De Jager. Van de 407 miljoen lampen in Nederlandse huishoudens is inmiddels 64 miljoen hiervan al spaarlamp. Maar dat betekent ook dat er door de uitfasering de komende jaren een vloedgolf aan spaarlampen in omloop komt. Die idealiter allemaal ingezameld moeten worden. Kortom, alle reden om de komende jaren in te zetten op het thema: Spaarlamp kapot? Lever hem in!�
Categorie:
Tag(s):