dinsdag, 18. augustus 2009 - 10:33

Nederlander heeft te weinig financiële kennis

Amsterdam

De financiële kennis van Nederlanders baart nog steeds zorgen. Dat concludeert Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken op grond van gegevens uit de ‘Publieksmonitor Wijzer in geldzaken’, uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1.400 Nederlanders vanaf 18 jaar.

Het onderzoek geeft verder aan dat een kwart van de Nederlanders zijn financiële situatie heeft zien verslechteren in het afgelopen jaar. Een meerderheid blijft optimistisch over zijn financiën in het komend jaar. Het gebrek aan kennis, in combinatie met een (te) optimistische houding, is een risico; mensen overzien de mogelijk financiële gevolgen van de crisis voor hun persoonlijke situatie niet.

De vraag is of de Nederlander voldoende financieel inzicht en overzicht heeft om de huidige crisis te overzien. Zes op tien consumenten zeggen voldoende kennis te hebben van relevante financiële producten. De feitelijke kennis blijkt tegen te vallen, zoals ook in CentiQ-onderzoek in 2007 geconstateerd werd.
Zo hebben de meeste Nederlanders geen idee welk percentage aan rente betaald moet worden bij rood staan op de betaalrekening. Meer dan de helft (55%) geeft dit ook toe. Ook is niet bekend hoe hoog de rente is bij een persoonlijke lening. Hier geeft 61% toe dit niet te weten. En slechts 14% verdiept zich in de kosten van huidige financiële producten, om zo de (maandelijkse) lasten terug te brengen. Vooral vrouwen, lageropgeleiden en zestig plussers geven relatief vaak aan niet te weten wat de kosten zijn van roodstand of een persoonlijke lening.
Categorie:
Tag(s):