woensdag, 27. mei 2009 - 8:37

Nederlanders moeten meer gaan sparen

Maar liefst drie op de vier Nederlanders vreest financiële tegenslagen zoals verlies van inkomsten, stijgende kosten van levensonderhoud en noodzakelijke vervanging van auto of dure huishoudelijke apparaten. Toch onderneemt 93 procent geen actie ter voorbereiding op dit soort onvoorziene omstandigheden.

De financiële buffer van het gemiddelde Nederlandse huishouden is mede daardoor bijna EUR 5.000,- te laag. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door bureau Winkle in opdracht van de Nederlandse financiële dienstverlener MoneYou.

Nederlandse huishoudens hebben een buffertekort Gemiddeld genomen heeft een Nederlands huishouden, naast andere mogelijke spaardoelen, EUR 8.000,- achter de hand voor noodgevallen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert: "Een gezin met 2 kinderen, een koopwoning en een gezamenlijk netto maandinkomen van EUR 2.800,- heeft EUR 12.700,- op zijn spaarrekening nodig". Het gemiddelde Nederlandse huishouden komt daarom bijna EUR 5.000,- tekort om financiële tegenvallers op te vangen.

Eerst veiligheid en gemak, dan pas rente
Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat voor spaarders rente geen belangrijke rol speelt. Veiligheid en gemak zijn de belangrijkste redenen om hun spaargeld aan een bank toe te vertrouwen.

Uit het onderzoek blijkt nu dat 69 procent van de spaarders niet of nauwelijks zijn rente vergelijkt met die van andere banken. Bijna één op de drie Nederlanders weet niet wat het rentepercentage is dat hij ontvangt over zijn buffer.

Het Nibud adviseert bij het openen van een spaarrekening niet alleen te letten op de rente, maar ook op de aanvullende voorwaarden. Geld voor een buffer moet bijvoorbeeld direct kosteloos opneembaar zijn voor als je het ineens nodig hebt. Ook raadt het Nibud aan spaargeld alleen onder te brengen bij banken die een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank.

Meer aandacht voor 'buffersparen'
Koos van der Veen directeur van MoneYou over het onderzoek: "Wij zien het als onze taak om financiële consumenten goed te informeren zodat ze vervolgens hun eigen beslissingen kunnen nemen.

MoneYou is een internetbank voor mensen die zelfstandig hun bankzaken willen regelen. De komende zes weken maken we Nederland daarom extra bewust van het belang van een financiële reserve. Dit doen we door hen te wijzen op het belang van een toereikende buffer en het belang deze financiële reserve te onderhouden."

Het Nibud onderschrijft dit belang: "Door geld achter de hand te hebben, kan iemand onvoorziene uitgaven direct betalen. Zo kunnen financiële problemen worden voorkomen.

Ook het Nibud ervaart dat iedereen het belangrijk vindt om geld achter de hand te hebben, maar sparen voor een buffer heeft niet altijd prioriteit. Daarom is het goed als sparen voor een financiële buffer een streefdoel wordt".
Categorie:
Tag(s):