donderdag, 19. februari 2009 - 13:27

Nederlanders vinden werkplek inspiratieloos

Amstelveen

Zo'n 1,8 miljoen Nederlanders vinden hun werkplek inspiratieloos. Nieuwe inzichten voor zakelijke beslissingen vinden zij zelden of nooit op kantoor.

Dit en meer blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van HP naar werken en besluitvorming onder bijna 1500 MKB'ers in Nederland en zes andere Europese landen.

45 Procent van de vier miljoen MKB'ers in Nederland vindt zelden of nooit inspiratie op de werkvloer. Op weg naar huis (31%), in de weekenden (31%) en op vakantie (10%) hebben Nederlanders wel de rust om nieuwe inzichten te krijgen. In de rest van Europa liggen de verhoudingen anders; zo vindt bij onze oosterburen slechts 13 procent van de MKB'ers het lastig om inspiratie te vinden op kantoor. Gemiddeld kampt 22 procent van de Europese werknemers in kleine tot middelgrote bedrijven met dit probleem.


Tips voor inspiratie op de werkvloer

HP verzamelde, met behulp van interieurstyliste Eveline du Pon, vijf tips die op simpele wijze bijdragen aan inspiratie en creativiteit op de werkvloer, ook in financieel krappe tijden:

1. Zorg voor een opgeruimd bureau en een persoonlijke touch op je werkplek. Een clean desk policy is niet alleen fijn voor je omgeving maar ook voor de rust in je hoofd. Jezelf thuis voelen in je werkomgeving is belangrijk om goede prestaties te leveren. Zet bijvoorbeeld een foto of een voorwerp waar je goede herinneringen aan hebt op je bureau.

2. Het is belangrijk dat je naar buiten kunt kijken, maar zet je bureau nooit recht voor het raam, dat leidt teveel af. Voor de rust is het fijn om niet met je rug naar een deur te zitten. Vanuit je ooghoek moet je in de gaten kunnen houden wat er om je heen gebeurt.

3. Loop in je pauze eens een blokje om. Frisse lucht en mensen op straat kunnen je onverwachts inspiratie bieden. Door planten op je werkplek, krijgt ook die een frisse, groene uitstraling. Hiermee haal je de sfeer van buiten naar binnen.

4. Maak een bord of wand met beelden, foto's en teksten die inspirerend voor je zijn. Hang het in de buurt van je bureau, zodat je er makkelijk even naar kunt kijken. Dit kan direct zorgen voor een nieuwe impuls.
5. Verlichting is een belangrijk element om prettig te kunnen werken. Daglicht is van groot belang en naast algemene verlichting kan een bureaulamp de juiste werkomgeving creëren. Bureauverlichting kun je zelf neerzetten en aan of uit doen wanneer jij dat wilt.
Categorie:
Tag(s):