dinsdag, 6. oktober 2009 - 9:08

Nederlanders zijn minder bewust van identiteitsfraude

Utrecht

marktonderzoek, dat onlangs voor de tweede keer werd uitgevoerd, blijkt dat 130 duizend mensen in Nederland het slachtoffer van identiteitsfraude zijn geweest.

De Nederlandse bevolking maakt zich echter, in verhouding tot andere Europeanen, het minst zorgen over het risico op identiteitsfraude. Dat komt voornamelijk door de informatievoorziening, meent 39% van de Nederlanders. Zij zeggen het gevoel te hebben niet voldoende geïnformeerd te zijn over de risico’s van identiteitsfraude. Zo weten zij niet hoe persoonlijke informatie wordt gestolen en hoe zij dit kunnen voorkomen. Door dit gebrek aan informatie blijven burgers erg nonchalant omgaan met vertrouwelijke en persoonlijke informatie.

In 2008 bijvoorbeeld gaf 82% van de ondervraagden aan papieren waarop wachtwoorden, PIN-codes en inloggegevens stonden, niet te versnipperen alvorens ze weg te gooien. Ook papieren met daarop handtekeningen, brieven van de arts of het ziekenhuis en gevoelige documenten als bankafschriften werden niet dagelijks versnipperd.

'Gezien de omvang van identiteitsfraude is het onthutsend dat burgers kennelijk nog steeds niet goed geïnformeerd zijn over de gevaren hiervan. Met onze website www.stop-identiteitsfraude.nl proberen we mensen tips te geven om identiteitsfraude te voorkomen”, aldus Johan Hereijgers, Woordvoerder Fellowes en Initiatiefnemer campagne Identiteitsfraude
Provincie:
Tag(s):