donderdag, 17. september 2009 - 10:26

Nederlandse bedrijven lenen op internationale kapitaalmarkt

Amsterdam

Buitenlandse beleggers hebben in het eerste halfjaar van 2009 per saldo voor ruim EUR 11 miljard schuldpapier aangekocht dat was uitgegeven door Nederlandse bedrijven, zo blijkt uit betalingsbalanscijfers die de Nederlandsche Bank vandaag publiceert.

Gedurende dit halfjaar hebben Nederlandse niet-financiële ondernemingen netto voor EUR 14 miljard aan obligaties geëmitteerd. Bedrijven hebben sinds de tweede helft van het jaar 2000 niet meer een dergelijk groot beroep gedaan op de kapitaalmarkt.

Het buitenlandse bezit aan Nederlandse bedrijfsobligaties nam hierdoor met ruim 30 procent toe, tot een recordomvang van EUR 55 miljard aan het eind van het tweede kwartaal van 2009. De verschuldigde rente op dit papier, dat op de inkomensrekening van de betalingsbalans wordt geboekt, is hierdoor toegenomen van ongeveer EUR 550 miljoen in eerdere kwartalen tot EUR 700 miljoen in het tweede kwartaal.

Nederlandse bedrijven die dit jaar geld hebben opgehaald door middel van een uitgifte van obligaties, zijn onder meer Unilever, Heineken, KPN en de chemieconcerns AkzoNobel en DSM. Omdat in verband met de relatief lage beurskoersen een uitgifte van nieuwe aandelen niet als aantrekkelijk financieringsalternatief werd gezien, kozen vooral de grote ondernemingen voor het uitgeven van schuldpapier. De interesse van beleggers voor deze bedrijfsobligaties is groot, mede gezien de hoge risicocompensatie die wordt geboden ten opzichte van de relatief lage rente op deposito’s en staatspapier.
Categorie:
Tag(s):