vrijdag, 15. mei 2009 - 14:18

Nederlandse generaal gaat EU Militaire Staf leiden

Den Haag

Luitenant-generaal Ton van Osch wordt de nieuwe Directeur-Generaal van de Europese Unie Militaire Staf in Brussel. Hij is voorgedragen door de Chefs Defensiestaven en Commandanten der Strijdkrachten van alle 27 EU-lidstaten. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag 15 mei laten weten.

Van Osch, die nu nog de Nederlandse Permanente Militaire Vertegenwoordiger is voor zowel EU als NAVO, zal in mei 2010 de Britse generaal David Leakey opvolgen. De benoeming moet nog worden bekrachtigd door Secretaris Generaal en Hoge EU Vertegenwoordiger Javier Solana.

De EU Militaire Staf is het militaire adviesorgaan van de Secretaris Generaal Solana en is onder andere verantwoordelijk voor het plannen van de militaire operaties van de EU.

Voorbeelden hiervan zijn de recent afgeronde operatie in Tsjaad, de nog lopende operatie ALTHEA in Bosnië en de antipiraterij operatie ATALANTA voor de kust van Somalië.

De EU voert niet alleen militaire operaties uit, maar ook vele civiele missies, zoals de monitormissie in Georgië. Met de benoeming van Van Osch krijgt Nederland een unieke positie in de planning en uitvoering van operaties in het kader van het Europese Veiligheidsbeleid.
Provincie:
Tag(s):