zaterdag, 22. augustus 2009 - 20:13

Nederlandse helikopter stopt piraten

Amsterdam

De Lynx-boordhelikopter van het fregat Hr.Ms. Evertsen heeft vanochtend in de Golf van Aden met waarschuwingsschoten een verdacht scheepje tot stoppen gedwongen. Militairen van het Noorse fregat Fridtjof Nansen doorzochten vervolgens de zogenoemde skiff. Aan boord werden klein kaliberwapens, raketwerpers en ladders aangetroffen.

Het scheepje werd opgemerkt door een Japans maritiem patrouillevliegtuig. Dit gaf de melding door aan het in de buurt varende Noorse fregat. De Evertsen begeleidde op dat moment schepen in de corridor zo´n 50 mijl verder, maar stuurde direct de helikopter. De skiff probeerde te ontkomen, waarop vanuit de Lynx enkele waarschuwingsschoten werden afgevuurd. Daarop hield het stil en konden militairen van de Fridjof Nansen aan boord gaan. Omdat de bemanning geen kapingspoging had ondernomen werden zij, zonder de in beslag genomen middelen, vrijgelaten.

De Evertsen is momenteel vlaggenschip van de EU-missie Atalanta, die zich richt op de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Ook de Fridtjof Nansen maakt deel uit van deze operatie.
Provincie:
Tag(s):