woensdag, 11. november 2009 - 10:25

Nederlandse industrie krabbelt op

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september bijna 8 procent lager dan in september 2008. Deze afname is kleiner dan die in augustus, toen de productie ruim 9 procent kromp. De industriële productie lag in het eerste half jaar van 2009 circa 13 procent lager dan een jaar eerder; sindsdien is de afname elke maand kleiner geworden. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

In alle branches was de productie lager dan in september 2008. De terugval was het grootst in de transportmiddelenindustrie, daar werd bijna 34 procent minder geproduceerd.

In de voedings- en genotmiddelenindustrie en de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofproductenindustrie was de afname met circa 2,5 procent het kleinst.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt.

Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode augustus - september bijna 2 procent groter dan die in de periode juni - juli 2009.
Categorie:
Tag(s):